2012. augusztus 5., vasárnap

Tutti-frutti fagylalt

Gyerekkoromban, amikor először láttam a fagyizókban a tutti-frutti fagylalt hajmeresztő pasztell színeit – ugyanis mindenhol másképp nézett ki, a lilától a zöldig különféle árnyalatokban pompázott – azt gondoltam, hogy ez biztos valami menő, új fagyiköltemény. Nos, arra kellett rájönnöm, hogy ez a fagylalt már Czifray korában is létezett, csak éppen valódi gyümölcsökből készült… Az olasz „tutti frutti”kifejezés jelentése „minden gyümölcs”. Czifray leírását követtem, de ez a fagylalt annál finomabb, minél többféle gyümölcs kerül bele.



Hozzávalók:
- 2 nagy citrom leve
- 1 citrom és 1 narancs héja
- 3 dl narancs leve
- 1 dl víz
- 6-8 evőkanál cukor
- 1 teáskanál rum
- 6-8 szem szilva
- 5-6 szem sárgabarack
- 4 dkg szeletelt mandula
- 5-6 szem befőtt zölddió

Elkészítése:
A fagyigép tálkáját 24 órára fagyasztóba tettem. Másnap cukorból és vízből szirupot főztem. Hozzáadtam a narancs és citromleveket, a citromhéjat, narancshéjat és a rumot. A gyümölcsöket apróra vágtam és a mandulával együtt a fagyialaphoz kevertem. A fagyigépben 40 perc alatt elkészült.

Forrás: Czifray, 1829.

10 megjegyzés:

  1. Én pont így voltam, azt gondoltam, hogy valami moderkori dolog és döbbenten olvastam Czifraynál. Nagyon jó, hogy nálad materializálódott:)

    VálaszTörlés
  2. Küldhetnél pár gombóccal most nekem! :))

    VálaszTörlés
  3. Szuper, és ismét tejmentes! Nagyon fincsi lehet, ebben a hőségben jól is esne pár gombóccal! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta és finom lehet ettől sok gyümölcs ízétől! Valóban régen volt ilyen fagyi is és hogy szerettem! Nem is figyelmet mostanában a sok különböző ízesítésű között van-e tutti-frutti?

    VálaszTörlés
  5. Igazi finomság! És a zöld dió, nagyon odavagyok érte!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Finom gyümölcsös... Zöld dióval még nem volt találkozásom... Nem keserű?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, finom frissítő lehet a nagy melegben. Zöld diót a szüleim szoktak eltenni, nagyon szeretem. Mi nemrég jöttünk haza Erdélyből, Zetelakán és Torockón voltunk, ott is nagy a meleg és a szárazság. Nagyon jól éreztük magunkat, még mindig találtunk új helyeket, ahol eddig nem jártunk :)

    VálaszTörlés
  8. Petra, ez a tutti-frutti fagylalt...inkább sorbet, mert teljesen gyümölcsökböl van készitve, és nincs benne tojás, vagy tej. Igazán jól hangzik a sok kombinált gyümölcsel, és még kis rum is ad hozzá egy jó kis izet!

    VálaszTörlés