2012. szeptember 14., péntek

Tökmagliszt kísérlet I. – Tökmaglisztes, burgonyás kenyér

Amikor Naturecookta termékeket kaptam kipróbálásra, a legnagyobb fejtörést a tökmagliszt okozta. A színe rettentően zöld és az illata is erőteljes. Elsőre kenyérben próbáltam ki abból az apropóból, hogy egy hűvösebb estén begyújthassuk a kemencénket. Limara burgonyás kenyérreceptjét vettem alapul. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy 6-8 dkg lenmagot, tökmagot, fenyőmagot és napraforgómagot is a beledolgoztam a tésztába, a kenyérlisztből pedig 5 dkg-ot cseréltem tökmaglisztre.
Pasztell zöld árnyalatú lett a tésztám.


Gondoltam, majd ha kisül jobb lesz. Nem. Maradt a zöld szín és érezhető volt a tökmagliszt jellegzetes aromája. Nem lett rossz, de azért még kísérletezem tovább…


Íme a férjem által épített kemence. A nyári hőségben kicsit leálltak a szépítő munkafolyamatok, de majd haladunk tovább.


17 megjegyzés:

 1. Szép lett ez a kenyér, az íze érdekes lehetett!!
  A kemence viszont gyönyörű. Le a kalappal Párod előtt!!

  VálaszTörlés
 2. Nekem tetszik ez a kenyér, imádom az ilyeneket. Szuper a kemencétek, süss benne sok finomat:)

  VálaszTörlés
 3. Csodaszép:) És a kemence is:)

  VálaszTörlés
 4. Tyű, micsoda búbos kemence! Marha jól néz ki. Egyet én is elfogadnék a kertbe... A kenyér szuper, jó tömött, amolyan igazi házi jellegű. És az ízén lehetett érezni a tökmagot?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen érezhető volt az aroma, de nem volt zavaró.

   Törlés
 5. A férjem nagyon örül, hogy tetszik a kemencéje. Életében nem épített még, csak úgy mert nekifogni, hogy alaposan körüljárta a témát. Szerencsére szuperül működik. :))))

  VálaszTörlés
 6. A férjed fantasztikus!!! A kenyér nekem jöhetne, mert biztosan finom, főleg frissen, vajjal és kakaóval!!! :)

  VálaszTörlés
 7. Csodás érzés lehet a kemence előtt lesni a kenyér sülését. Nekem - akinek sajnos csak a külső szemlélődés marad :-( - nagyon teszik a kenyér! :)))

  VálaszTörlés
 8. Csodaszép lett a kenyér! Sütöttem már sima lisztből úgy kenyeret, hogy tökmagot is kevertem a tésztába, nekem nagyon ízlett, biztosan ez is finom! A férjednek Gratula, nagyon szép a kemence!! Meg fogom mutatni a páromnak, mert ő is megígérte, hogy , ha kertes házba költözünk, nekem is lesz kemencém! :)

  VálaszTörlés
 9. Kedves Blogerinák !
  Jól esnek a kemencéhez fűződő elismerő megjegyzéseitek! Köszönöm. A legjobb a sárdagasztás és a "maszatolás" volt, amiben a gyerekek is aktívan részt vettek . Mindenkinek csak ajánlani tudom az építést. Minden jó tanácsot meghallgattam, ennek ellenére működik...
  A Kőműves

  VálaszTörlés
 10. A kemence csodás, gratulálok! Kísérletezni pedig jó, a kenyér szép!

  VálaszTörlés
 11. Nekem nagyon bejön ez a kenyér. A kemence szintén:)

  VálaszTörlés
 12. Szép a kenyered és könnyünek néz ki a tésztája! Próbálkoztam már én is igaz kekszet készítettem ezzel a tökmagliszttel, de a színe valahogy nem "barátságos" nekem! A kemencéd csodásan néz ki ebben élvezet sütni. Régi emlékek jöttek fel bennem , mikor nagymamám sütötte kemencében a nagyon finom kerek kenyereket, és külön részemre sütött olyan kis kenyeret amibe a közepébe tojás volt !

  VálaszTörlés
 13. Nagyon ügyes a férjed, a kemence sütőnek nincs párja. Olaszországban minden rokonságnak van kemence kinti, vagy benti sütője. A kenyered nagyon fantasztikus, egészséges, guszta, és finom!

  VálaszTörlés
 14. Nagyon szuper kemencét kaptál! ;)

  VálaszTörlés
 15. Nagyon szép lett a kenyered! Tökmaglisztem már jó ideje vár a szekrényben, nagyon keveset mertem eddig rakni a kenyérbe, mert félek, hogy túl erőtljes lesz az íze.... pedig szívesebben használnám nagyobb mennyiségben a jótékony hatásai miatt...
  A kemencéd gyönyörű!!! Most mutattam a páromnak, hátha kedvet kap :).

  VálaszTörlés