2013. január 9., szerda

Sertés polgári módon

Vasárnap délután a férjem sms-t kapott barátjától, aki újévi jókívánságaira reagált kis csúszással... Ő bezzeg rögtön küldte: „Kijózanodtál?”
Nem is tudom merjek-e - lassan január közepén - minden jót kívánni nektek az idei évre? Bár én még spicces sem voltam, csupán jól esett pár napig még csak rá sem nézni a számítógépre… A konyhámban mindenesetre zajlottak az események, sütöttem-főztem, kevertem-kavartam. Szépen sorjában mindent megmutatok majd…
                                
Kicsit megkésve, de minden kedves olvasómnak és blogger kolleginának sikerekben, egészségben, boldogságban gazdag új évet kívánok!

Ma egy egyszerűen elkészíthető, „mindent a tepsibe és kész” ételt próbáltam ki, melynek végeredménye roppant omlós, pikáns sült lett.


Hozzávalók:
- 1 kg sertéshús (comb, tarja)
- 3 fej vöröshagyma
- 3-4 babérlevél
- 1 dl fehérborecet
- 1,5 dl húsleves
- só, bors

Elkészítése:
A megmosott egész sertéscombot alaposan megsóztam, borsoztam és tepsibe helyeztem. Mellé került a megtisztított negyedelt vöröshagyma, és a babér. Fehérborecettel és húslevessel öntöttem fel. Lefedett tepsiben 200 fokon 1 órát pároltam, majd a húst kiemeltem és 1 cm vastag szeletekre vágtam. A szeleteket tepsibe visszatettem és lefedve puhára pároltam kb. fél óra alatt. A fedőt eltávolítva még 20 perc alatt pirosra sütöttem a szeleteket. Burgonyapürével tálaltam, melybe egy kevés párolt zöldborsót kevertem.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

18 megjegyzés:

  1. Igazán stílusos a tálalás, szerintem egy főúri család asztalán is megállná a helyét;)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem az ilyen magukban elkészülő sülteket, több okból is:-)
    Boldog új évet kívánok nektek is!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk szinte egész januárban kívángatják a boldog Új Évet...Az a krumpligolyó "ennivaló"!

    VálaszTörlés
  4. Boldog Új Évet Neked is és családodnak!!
    Biztos vagyok benne, hogy sok remekmű került ki a konyhádból! Ez a husi is imádnivaló!! Hasonlót én is szoktam, csak nem szeleteltem föl, eddig... :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta mint mindig :)

    VálaszTörlés
  6. Egyszerű és nagyszerű! Fantasztikus fogás lett :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ínycsiklandozónak néz ki, azok a krumplipüré-golyóbisok meg a hab a tortán! BUÉK Nektek is! :)

    VálaszTörlés
  8. Petra, nem találok szavakat!:) A csodás kifejezés talán:)
    Isteniek a kis krumplipüré golyócskák:))
    Boldogságosat, sikereset!

    VálaszTörlés
  9. Eredményekben és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is Neked és családodnak! :) A husi pedig istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  10. Ez nem polgári, hanem királyi! Nagyon guszta, és azok a gombócok!!! Próbáltál már sörrel sütni? Na, az is nagyon finom ám! És persze BUÉK!

    VálaszTörlés
  11. Jaj, egyet elfelejtettem megkérdezni, hogy a Bréda Kastély nyereményjátékán nyert ajándékcsomag az mikor kerül átadásra, vagy megrendezésre? Azóta sem kaptam semmi e-mailt tőlük... Köszön, ha van infód!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta, annak idején (eredményhirdetés után) amikor segítségként ajánlottam nekik, hogy megadom az elérhetőséged, közölték, hogy már felvették veletek a kapcsolatot. Nyáron rákérdeztem, azt mondták, hogy rajtuk kívül álló okok miatt csúszni fognak. Feltétlenül megkérdezem, hogy mi a helyzet és tájékoztatlak. Abban biztos vagyok, hogy a pályázat nyertesei meg fogják kapni a jogos nyereményüket.

      Törlés
    2. Köszönöm, ha megérdeklődöd! Esetleg kérdezz rá a postázásra is...Azóta változtak a munkahelyi viszonyaim és nem biztos, hogy tudnék utazást beiktatni... Köszönöm előre is. :o)

      Törlés
  12. Nagyon boldog új évet! a hús isteni :)

    VálaszTörlés
  13. Nagyszerű lett ez a sült, de a zöldborsós krumplipüré még jobban tetszik :)

    VálaszTörlés
  14. Megint csodásat alkottál. :)

    Minden jót kívánok Neked és családodnak 2013-ra! :))

    VálaszTörlés
  15. Nagyon tetszik a krumplipüré ötlete. :-) Annyira jó dolgokat találsz ki.

    VálaszTörlés