2013. március 16., szombat

Gombás-húsos pástétom

Az utóbbi időben a sütemények kerültek túlsúlyba a blogon, ezért úgy gondoltam ideje végre valami mást hozni. A frissen kisült pástétomot meglátva a fiam megkérdezte „Anya, ez lesz a desszert?”
Úgy véltem a rukkola látványos és finom, jól fog illeni mellé. Pár órával később a regényben amit most olvasok, a főszereplő nyomozónő éppen egy étterem remekét értékelte: „A rukkoláról csak annyit, hogy ez a földkerekség leginkább túlértékelt zöldsége. Bámulatosan gyomízű…” Gyomokkal vagy anélkül, ajánlom.
 
 
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 14 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
- 0,8 dl hideg víz
- 2 tojássárgája
             
- 35 dkg darált sertéshús (comb)
- 10 dkg csiperke
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 zsemle
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- olívaolaj
- só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A lisztet és a hideg vajat (nagyobb kockákra vágva) késes mixerbe tettem és pár fordulattal összedolgoztam. Hozzáadtam a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal meggyúrtam a tésztát. Becsomagolva egy órára hűtőszekrénybe tettem.
Közben a zsemlét tejbe áztattam. A darált húst és a gombát, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezve kevés olívaolajon lepirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet és a tejbe ázott zsemlét, amit előtte alaposan kinyomkodtam. Végül hozzáadtam 1 tojást és folyamatosan keverve átsütöttem a húsos keveréket.
A tésztát két részre osztottam (1/3, 2/3). A nagyobb részt enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtottam. Szögletes püspökkenyérformába simítottam, úgy hogy az alján és a szélén is egyenletesen befedje a tészta. Belekanalaztam az időközben langyosra hűlt keveréket, majd a maradék tésztát kinyújtva befedtem. A forma szélén a tésztaszéleket levágtam és leveleket, bogyókat formálva díszítettem a pástétomot. 


Felvert tojással kentem meg és 180-190 fokra előmelegített sütőben 40-45 percet sütöttem. A sütés felénél alufóliát terítettem rá, hogy meg ne égjen. Sütőből kivéve 10 percig állni hagytam, majd késsel kicsit meglazítva óvatosan kiborítottam a formából. (A formára vágódeszkát szorítottam, erre borítottam a pástétomot, majd az aljára tálat helyezve, közben a deszkát is tartva fordítottam óvatosan vissza.) Rukkola salátával tálaltam. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Forrás: Czifray, 1829.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta lett és a külseje csodaszép!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós ez a pástétom és csak finom lehetett. Olyan szépen feldíszítetted ezt is. Nekem nincs türelmem ilyesmihez - sajna.
    A rukkolának egyébként tényleg gyom íze van, sőt, még úgy is néz ki :).

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, olyan szépen díszítetted! :) Én személy szerint egy kis majonézes salátával tudom elképzelni, fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett. Nálunk nagy sikere lenne!

    VálaszTörlés
  5. A rukkola elég érdekes ízű növény. Nekem csak kis mennyiségben adható... A madársaláta viszont a kedvencem. Kóstoltad már? A pástétom igazán lenyűgöző!

    VálaszTörlés
  6. Nekem a kivitelezés nagyon tetszik!

    VálaszTörlés