2013. május 27., hétfő

Kakaókrémes-kókuszos kifli

Tudom, nem éppen a legdiétásabb darab… De ha egyszer ez ember ezt kívánja, nincs mit tenni… Esetemben irány a kenyérsütő, ami a munka javát elvégzi. Így a kísértés még nagyobb, hisz csak néhány mozdulatnyira kerül az áhított finomság. Zemplényi Antónia Császár-bába kalácsának alaptésztáját használtam a kiflikhez, kakaós krémmel és kókusszal töltöttem. Nem mellesleg kemencében sült.



Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 25 g élesztő
- 6 dkg cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 1 tojásfehérje kenéshez

- 20 dkg vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:
A lisztet a porcukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval elkevertem. A vajat megolvasztottam. A tejszínt és a tejet enyhén meglangyosítottam (Nem szabad túlmelegíteni, langyos legyen!), belekevertem 1 csipet cukrot és belemorzsoltam és elkevertem az élesztőt. Pár perc alatt felfutott. A liszthez öntöttem az élesztős tejszínt, a 4 tojássárgáját.
A turmixgép dagasztóspiráljával dagasztani kezdtem, mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. Alaposan kidolgoztam, amíg szép hólyagos lett a tészta. (15-20 percet vett igénybe.)
Kelesztő tálban - kevés lisztel megszórva - 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Előkészítettem a tölteléket, a puha vajat cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a kakaót és a fahéjat. Alaposan elkevertem. Nagy méretű tepsit sütőpapírral béleltem. A tésztát 2 részre vágtam, vékonyra nyújtottam, megkentem a kakaós krémmel és megszórtam kókuszreszelékkel. Tortacikkelyhez hasonló módon 12 részre vágtam. Szélesebb felétől befelé haladva tekertem fel. A tészta másik részével is megismételtem a műveletet. Duplájára kelesztettem, majd tojásfehérjével megkenve, 180-190 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem. Porcukorral szórva tálaltam.

Forrás (kelt tészta): Zemplényi Antónia, 1863.

10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Hű de kívánatosak ezek a duci kiflik, igazán jól sikerültek.

    VálaszTörlés
  3. Hát a kemencében sült ún kőtteseknek nincs is párja:) Nagyon guszták a te csigáid, kókuszosan még nem ettem, de jó ötletet adtál:)

    VálaszTörlés
  4. De gyönyörű! A töltelék pedig nagyon kedvemre való... :)

    VálaszTörlés
  5. Nagy a kísértés megkóstolni, de elkészíteni... :)

    VálaszTörlés
  6. Helyes kis fonatok és, hogy kemencében sültek....sárgulok az irigységtől! ;-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper kis kifliket készítettél! A kemence miatt én is irigy vagyok :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek! És kemencébe sültek, ahhh, nagyon finomak lehettek! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen. A kemence a férjem érdeme. :))))

    VálaszTörlés
  10. Respect a férjednek a kemencéért, ezermester a férjed, megérdemlitek, ha ilyen kiflik sülnek benne :)

    VálaszTörlés