2013. május 12., vasárnap

Szűz vadhús módján

A korabeli receptek között bóklászva, az ember egy pillanatra elcsábul a vadhúsra, még akkor is ha csak majdnem… A recept rafináltan egyszerű. Szerintem ennyitől még nem lesz vadhús a szűzből, azonban egy különlegesen finom húsételt kapunk.


Hozzávalók:
- 2 szép darab szűzpecsenye (Báránygerincet használtam, a sertésszűz azonban könnyebben beszerezhető, ezért itt már így írom.)
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 babérlevél
- 1 dl fehérborecet
- 6 db borókabogyó
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 15 szem egész feketebors
- só
- olívaolaj

Mártáshoz:
- 1 evőkanál liszt
- rózsabors
- 1 dl fehérbor

Elkészítése:
Először a forró marinádot készítettem el. 1 liter vízhez adtam a fehérborecetet, vöröshagymát, babért, borókát, gyökeret, sót és szemes borsot. Felforraltam és 15 percig főztem. Levettem a tűzről és belehelyeztem a szűzpecsenyéket. 1-1,5 óráig hagytam a lében, majd kivettem és papírtörlővel megszárítottam. Sóval és borssal fűszereztem.
Serpenyőben kevés olívaolajon a szűz minden oldalát pirosra sütöttem, oldalanként ez 3-4 percet vesz igénybe. A húsokat kivettem és a sütéshez használt serpenyőben folyamatosan keverve kevés lisztet pirítottam, majd fehérborral és kevés vízzel (1 dl) öntöttem fel. Rózsaborsot adtam hozzá és addig főztem, amíg kissé besűrűsödött.
A húst szeletekre vágva mártással, burgonyapürével és leveles tésztában sült zöldbabbal tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandóan néz ki. Báránnyal szerintem eléggé vadhús ízű is. :)
    De mik azok a szálak a tetején, mert nem tudok rájönni? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Chiliszálak vannak a tetején. :)))

      Törlés
  2. De étvágygerjesztően tálaltad! De hát Nálad ez megszokott:-)

    VálaszTörlés
  3. Finom lehetett, és a köret is különleges :)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan jól hangzik, ráadásul van egy jól bevált vadhús-forrásunk egy vadász ismerős személyében. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó nektek. Vadhúshoz én inkább más receptet használnék, mert nem szeretem ha "rosé" a vad. Bár ez teljesen ízlések kérdése.

      Törlés
  5. Különleges és könnyed, amellett nagyon arisztokratikus étel. Irtó finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. De szép:) Én nagyon szerettem volna a báránnyal:)

    VálaszTörlés