2013. december 7., szombat

Csokoládétorta



Nyáron az unokatestvérem esküvőjére készített torta alsó szintjét töltöttem a klasszikus dobos torta csokoládékrémével. Dobos C. József eredeti receptjéhez nem tudtam minden alapanyagot beszerezni, ezért Lajos Mari könyvéből dolgoztam. A krém íze rendkívül finom, de bevallom őszintén nekem kicsit tömény volt. Ennél a csokitortánál ezért az alapkrémet egy kicsit könnyedebb változatban készítettem el. Nem sikerült olyan selymesen szépre, mint az esküvőre (majd legközelebb), de az íze mindent vitt...


Hozzávalók:
- 6 tojásból sütött kakaós piskóta


Krémhez:
- 6 tojás
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg porcukor (ízlés szerint kevesebb)
- 1 vaníliarúd magjai
- 1-2 evőkanál rum
- 20 dkg  étcsokoládé (70%)
- 30 dkg margarin
- 2 dl tejszín

Elkészítése:
A tojássárgájákat, cukrot, vaníliát és a kakaót egy fém tálban összekevertem. Egy méretben hozzáillő lábasban vizet forraltam és a tojásos kakaós keveréket folyamatosan keverve gőz felett besűrítettem. Hűlni tettem. A csokoládét gőz felett felolvasztottam. A puha margarint robotgéppel habosra kevertem, kanalanként dolgoztam hozzá a tojásos keveréket, majd hozzáadtam az olvasztott csokit is. Rummal ízesítettem. (Ha gyerek is eszik belőle, rumaromát használjunk.) A tejszínt kemény habbá vertem és laza, óvatos, de alapos mozdulatokkal a csokoládékrémhez kevertem. Ez a mennyiség 26 cm-es torta betöltéséhez és bevonásához elegendő. A tortát dekor cukorral és csokoládé forgáccsal díszítettem.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, és a krém pedig igazán finomnak tűnik. Karácsonyi hangulata van. :)

    VálaszTörlés
  2. Azok az apró pici csillagok hozzák az ünnep hangulatát. Kevés dísz, de mégis nagyon elegáns lett tőle. Lajos Marit én is nagyon kedvelem, meg van az egész sorozata. Guszta, szép torta!

    VálaszTörlés
  3. Innen nézve nagyon is finomnak tűnik! ;-))

    VálaszTörlés
  4. Olyan egyszerűen néz ki, mégis annyira szép, nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
  5. Hoztad a formádat, egyszerű, letisztult és nagyon-nagyon szép! De jó, hogy írtál. Puszi!!

    VálaszTörlés