2014. január 5., vasárnap

Töltött rostélyos



Aki az ünnepek után könnyedebb ételekre vágyik, javaslom, hogy most ne nálam nézelődjön.  A családban van egy számomra igen kedves húsevő. Az Ő kedvéért készült. Legyen elég annyi, hogy Czifrayval az ember soha nem nyúlhat mellé...


Hozzávalók:
- 50 marhacomb
- 25 dkg darált sertéshús
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kis csokor friss petrezselyemzöld
- ½ citrom reszelt héja
- 1 evőkanál tejföl
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 kis fej zellergumó
- 5 dkg füstölt szalonna
- só, bors
- 1 evőkanál liszt
- 2-3 dl húsleves

Elkészítése:
A tölteléket készítettem el először. A darált sertéshúshoz apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, petrezselyemlevelet, és reszelt citromhéjat adtam. Sóztam, borsoztam, majd összekevertem tejföllel úgy, hogy kenhető állagú legyen. A marhacombból szeleteket vágtam, és alaposan kiklopfoltam. Besóztam, majd egy szeletre tölteléket kentem (kb. 1 cm vastagon) lefedtem egy másik szelet hússal és a széleken hústűvel rögzítettem. Ezt megismételtem az összes többivel is.
Telfon serpenyőben kevés olívaolajon a szeletek minden oldalát 2-3 percig elősütöttem. Sárgarépát, zellert és gyökeret megtisztítottam és felkarikáztam. A fazék aljára helyeztem apróra vágott füstölt szalonnát, rá a zöldségeket, erre pedig a töltött húsokat. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt lassan pároltam. A főzési idő a hús korától függ - ellenőrizni kell a hús puhaságát - nekem kb. 2 órát tartott. A megfőtt húsokat kiemeltem a fazékból, és hozzá kiszedtem a zöldségek kb. felét. Kevés olajon rántást készítettem, felöntöttem húslevessel és folyamatosan keverve a mártáshoz adtam. Átforraltam, majd rúdmixer segítségével a mártást benne maradt zöldségekkel homogén állagúra turmixoltam. Visszatettem a mártásba a húsokat, zöldségeket. Még egyszer átforraltam majd tálaltam. Köretként burgonyafánkot ajánlok hozzá.

Forrás: Czifray, 1829.

4 megjegyzés:

  1. De finom lehet! A szaftja különösen érdekelne tunkolás szempontjából...Mennyei, máris elkérem!

    VálaszTörlés
  2. Petra, isteni ez a töltött rostélyos!
    Persze, mint minden, ami kikerül a kezed alól:)
    Megkérlek, nézzél be hozzám, egy blogjátékra hívnálak meg!:)

    VálaszTörlés
  3. Nézz be hozzám légyszi, meghívnálak egy blogjátékba ;)

    VálaszTörlés