2011. augusztus 23., kedd

Csőben sült karfiol

Gyerekkoromban misztifikáltam ezt a „csőben sült” kifejezést. 9-10 éves voltam és el nem tudtam képzelni, hogy milyen csőbe rakják azt az ételt, és ha megsült, hogyan veszik ki belőle… Amikor feltálalták elém a csőben sült zöldséget, hát mondhatom meglepődtem. Ez lenne az? Hol van a cső?
Hogyan készült a csőben sült karfiol a XIX. században? Szinte pontosan úgy, mint ma. Vegetáriánusoknak teljes értékű fogás, húsimádóknak pedig remek köret.


Hozzávalók:
·        1 nagy fej karfiol
·        1 tojássárgája
·        1 nagy doboz tejföl
·        zsemlemorzsa
·       
·        vaj

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedve enyhén sós vízben puhára, de roppanósra pároltam. Kivajazott jénai tálba rendeztem. A tejfölt a tojássárgájával elkevertem és a karfiolra öntöttem. 2-3 kanál zsemlemorzsával szórtam, és néhány kocka vajdarabkát (2-3 dkg) raktam rá. 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

26 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, biztos finom volt, könnyű nyári ételnek tűnik. Lehet hogy nagyon tájékozatlan vagyok, de én még mindig nem tudom, hogy mitől csőben sült a "csőben sült". :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedvelek minden "csőben sült" zöldséget. De mitől is "csőben sült" az a "csőben sült"??

    VálaszTörlés
  3. Köszi. :)))
    A csőben sütés azt jelenti, hogy egy tepsibe fektetett (előzetesen megfőtt vagy megpárolt) étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Maga a "csőben sütés" kifejezés egy fedeles cserépedény formája alapján jöhetett, amit a mediterrán országokban használtak.

    VálaszTörlés
  4. Ezt nagyon szeretem,sokszor készítem.

    VálaszTörlés
  5. Mi is nagyon szeretjük! A csőben sülttel, én is pont így voltam annak idején :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt én is szeretem, gyakran csinálom. Néha megbolondítom egy kis darált hagymás-tarjás-tejfölös gombóckákkal a közegeket...Nagyon finom étel!!

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is gyakori vendég! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. Minden csőben sült zöldséget imádok, gyakran készítem is egytálnak vagy köretnek, köretnek így ahogy te, csak én még reszelt sajtot is szórok rá és úgy sütöm, vagy egytálnak, akkor besamellel és sajttal, úgy kiadósabb is. Mindegy, mindenképpen nagyon finom:-)))))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta:) Imádom!!! Nekem jöhet csak úgy magában.

    VálaszTörlés
  10. Besamellel szoktam, és jó sok sajtot a tetejére. Finom!!! :)))

    VálaszTörlés
  11. A "csőben sült" számomra is kissé rejtélyes volt, megint tanultam valamit! :)
    A karfiolt minden formában imádom, ezt a verziót még nem próbáltam ki, de hamarosan következik! Köszi a receptet! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom étel, nagyon szeretem!! Hús nem is kell mellé :)

    VálaszTörlés
  13. Egyszerű és nagyszerű! Kedvencem a csőben sült spárga, "bacon chips-el" :)

    VálaszTörlés
  14. Az ilyen bevezetők után szoktam feltenni magamnak a kérdést: mit is keresek én itt? :)) Én úgy 16-18 éves koromig még csak hallani sem hallottam a csőben sütésről, a misztifikálás csak ezután jött. :DDD
    Nagyon guszta lett a karfiolod! :)

    VálaszTörlés
  15. Csatlakozom egycsipethez. Valahogy én is így voltam ezzel, a misztifikálás is tovább tartott. :)))
    Nagyon gusztusos! :)

    VálaszTörlés
  16. Vicces, mert engem is sokáig foglalkoztatott a "csőben sült" kifejezés. :)) Ma én is hasonló ételt készítettem csak padlizsánnal, hamarosan posztolom :))

    VálaszTörlés
  17. Én úgy tudom, hogy maga a sütő a "cső"!

    VálaszTörlés
  18. Nagyon finom lehet, szeretem a karfiolt bármilyen formában. Jó ötletet adtál a holnapi ebédhez. Köszi

    VálaszTörlés
  19. Petra,imádom a csőben sült karfiolt,nekem is voltak gondjaim a csőbe sült kifejezéssel,de a csőben sütés maga a sütő,mert tulajdonképpen az maga a cső,csak egy kicsit rövid cső.:):):):)
    Vesta is jól írta!!!!!
    Amíg nem lesz hideg nem sütök csőben!!!!

    VálaszTörlés
  20. Nagylányom kedvence. Szeretjük nagyon!

    VálaszTörlés
  21. Aleda, Márti, Kriszta, Ami, Anikó, Trollanyu, Bianka, Szabina, Marika, Mária, Wanna, Panna, Juci, Trinity: Köszönöm szépen. :)))

    Csipet: :DDDD A hozzászólásaid mindig bearanyozzák a napomat! Nagyon jó helyen vagy Te itt. Lehet, hogy korán érő típus voltam? De a "misztifikálás" nálam is később jött... ;DDDD

    Csilla: Köszi. Misztifikálás? Hát, rossz az aki rosszra gondol. ;D

    Vesta, Melissina: Utána néztem a wikipédián, valóban a sütő a "cső". Köszönöm. A fenti válaszom első mondatában le is írtam a csőben sütés fogalmát.
    A "csőben sült" kifejezés nyelvi eredetéről egy cikkben olvastam, ahol a mediterrán országokban használt cserépedényről írtak, ha az rossz információ volt, akkor én is téves infót adtam. Elnézést.

    VálaszTörlés
  22. Nagyon guszta, és finom. Imádom a ropogós barna tetejét!

    VálaszTörlés
  23. Karfiol amúgy bármilyen formában jöhet számomra, mutatós ez a csőben sült, én is sajttal gazdagítom, ha van éppen... a vajjal nagyon jól harmonizál a karfiol!

    VálaszTörlés
  24. Petra,szerintem a cserépedényes infó nem biztos,hogy téves,főleg ha cső formája volt,és innen az eredet,és később kialakult a modern sütés forma.

    VálaszTörlés