2011. augusztus 14., vasárnap

Csülök erdei gombás töltelékkel

Bizton állíthatom, a férjem a világ legnagyobb csülökrajongója. Azzal szoktunk viccelődni, hogy felállíthatná Magyarország csülöktérképét, mert ha étterembe megyünk 100 % , hogy ezt választja. Ha kedveskedni akarok neki, nyilvánvaló, hogy csülköt készítek.
Ez a fogás a szülinapi menü részét képezte volna, de aznap (az egész heti munka után) inkább a strandolás mellett döntöttünk, így egy kis csúszással készült el.
Nem sikerült úgy, ahogyan terveztem, mert egy megabált csülköt lehetetlenség tölteni. Ezért az alul töltelék felette csülök megoldást választottam. Kicsit más így a látvány, mint terveztem, de az íz fantasztikus.


Hozzávalók:
·        1 hátsó csülök
·        6 gerezd fokhagyma
·        1 vöröshagyma
·        30 szemes bors
·        6 borókabogyó
·        2 babérlevél
·       
Töltelékhez:
·        25 dkg darált sertéshús
·        25 dkg csiperke
·        ½ doboz erdei gomba mix vargányával
·        1 csomó petrezselyemzöld
·        1 vöröshagyma
·        1 dl fehérbor
·        só, bors
·        ½ zsemle
·        tej
·        1 tojás
Kenéshez
·        1 dl fehérborban 1 evőkanál méz elkeverve.

Elkészítése:
A szárított erdei gombát beáztattam. A megmosott csülköt a fűszerekkel bő vízben abáltam. Addig kell főzni, amíg a csont könnyedén kijön belőle. Nekem ez 2-2,5 órát vett igénybe.
A zsemlét tejbe áztattam. A töltelékhez a kockára vágott vöröshagymát dinsztelni kezdtem kevés olajon. Hozzáadtam a felaprított csiperkét és erdei gombát, sóztam, borsoztam. Amikor lepirult, beleraktam a darált húst és tovább pirítottam. Aprított petrezselyemmel fűszereztem. Pár perc után felöntöttem 1 dl fehérborral és addig pároltam, amíg a leve elfőtt. Lehűlés után hozzáadtam a kinyomkodott zsemlét és a tojást, alaposan eldolgoztam.
A csülköt kivettem az abáló vízből, a csontot eltávolítottam. A bőrét kockázva bevagdaltam. Megpróbáltam megtölteni, de mivel annyira csúszott, a tölteléknek csak egy kis részét sikerült beleadagolnom. Végül a tölteléket a tepsi aljára halmoztam, a csülköt ráborítottam. 190 fokon sütöttem pirosra (1 órán át), folyamatosan mézes fehérborral kenegetve.
Sült burgonyával tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

20 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, nagyon-nagyon jól. :)) Mi is nagy csülökrajongók vagyunk. :D

    VálaszTörlés
  2. Na ez édesapám kedvence is lenne. A töltelék meg csak úgy magában is, az enyém. :))) Mindenesetre egy jó laktató, és finom fogás, jöhetne ma ebédre! :)))

    VálaszTörlés
  3. Nem szoktam csülköt venni, mert nem eszik a zsíros húsokat, de ez nagyon gusztán néz ki!!!Veszek egy kisebb csülköt és ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is elfogyna az biztos!! Nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta!!! Éppen egyik nap akadt a kezembe egy kisebb csülök a fagyasztóba. Agyaltam mit is kéne kezdeni vele, hát itt a megoldás. Szuper jó recept, köszönet érte.:)

    VálaszTörlés
  6. Mi nem vagyunk csülökrajongók, de ez valóban istenien néz ki:) Igaz csülköt se láttam még itt a boltban, de birkafejet se (szerencsére):)

    VálaszTörlés
  7. Alapítani kellene egy csülökrajongói klubot, mert hogy én is lelkes tag lennék. Ráadásul nagyon a fogam alá való ez a gombás variáció! nyami!

    VálaszTörlés
  8. Látványnak is szép, az ízét pedig el tudom képzelni! Rég ettünk csülköt, de mi is csatlakoznánk a rajongói klubhoz:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! A férjem ha látná biztos mondaná, "olyat csináljál, na azt próbáld ki". Nagyon szereti, bár elég ritkán kerül az asztalunkra!:-(

    VálaszTörlés
  10. Jajaj!Nagyon guszta! Mindenképpen jó ötlet volt mellé halmozni a tölteléket, nálunk a töltelékprojekt úgy ketdődik, hogy végy dupla mennyiségű tölteléket, az egyik felét töltsd a húsba, a másikat csak úgy mellé:)))

    VálaszTörlés
  11. Hajjajj, nekem mondod? Jön a szeptember és a kedvesem szülinapja, a rendelés: csülök! :-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen minden csülökrajongónak! ;D

    VálaszTörlés
  14. Gusztusos a tálalás, az embernek megjön az étvágya a kép láttán! Biztosan nagyon finom, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  15. Gyönyörűen prezentáltad!!!!!! Csatlakoznánk mi is a rajongói táborhoz :) De finom gombás töltelék kacsingat a csülök alól rám :D

    VálaszTörlés
  16. Petra-kimondottan elegans ez a toltott csulok, es nagyon, de nagyon finomnak nez ki, es gondolom az is volt.
    Szep a talalas is!

    VálaszTörlés
  17. Szia, ez nagyon finom lehet. Szépen tálaltad.

    VálaszTörlés