2011. augusztus 6., szombat

Grillezett cápaharcsa Provencei mártással

Már régen készítettem halat, pedig kedvező élettani hatásai miatt hetente többször is kellene fogyasztanunk. A halhús esszenciális zsírsavakat Omega 3 és Omega 6-ot tartalmaz, ásványi anyagokban (kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban) gazdag. További előnye, hogy növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.
Ma Dobos kifejezetten halhoz ajánlott mártására esett a választásom. Grillezett cápaharcsával és bazsalikomos salátával igazi mediterrán hangulatú étel lett belőle.



Hozzávalók:
·        4 szelet cápaharcsa filé
·        10 dkg koktél garnéla
·        5 dkg olívabogyó
·        6-8 szem kapribogyó
·        ½ kávéskanál szardellapaszta
·        fehérbors, só
·        olívaolaj
·        1 evőkanál liszt
·        1-2 dl marhahúsleves
·        1 dl főzőtejszín

Elkészítése:
A koktélrákot enyhén sós vízben puhára pároltam. Olívaolajon 1 evőkanál liszttel zsemleszínű rántást készítettem, húslevessel öntöttem fel. Beleraktam a rákot, félbevágott olívabogyókat, felaprított kaprit, és a szardellapasztát. Kevés (!) sóval és borssal fűszereztem, 5-6 percig főztem. Hozzáadtam a főzőtejszínt és még egyszer felforraltam.
A halszeleteket sóztam és kevés olívaolajon megsütöttem. Mártással és salátával tálaltam.
A salátát paradicsomból, uborkából, sárgadinnyéből készítettem, olívaolajjal, sóval, citromlével, bazsalikommal és pár csepp málnás balzsamecettel ízesítettem.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

11 megjegyzés:

  1. Ez igazán gyönyörű és nagyon különleges. Csak Apa miatt nem készítem el így, mert Ő nem szereti sem a rákot, sem az olajbogyót. (Tegnap a kedvemért megkóstolt egy szem olajbogyót, de "ára" volt, el "kellett" menni Vele sétálni :).

    VálaszTörlés
  2. Így ahogy van ez az összeállítás jöhet is

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is cápaharcsa volt ebédre tegnap :)))) Nagyon guszta lett, szívesen ettem volna a tiedből is, mert imádom a garnélát :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett ez az összeállítás, biztos finom is volt:) A garnélát nagyon szeretem, jöhet bármilyen formában. A cápaharcsa az a pangasius? Csak mert én pangasius ellenes vagyok. De ez csak az én véleményem.

    VálaszTörlés
  5. MIlyen finomság,elfogadnák egy adagot.

    VálaszTörlés
  6. Petra, mi kukucskáltunk egymás konyhájában ? :)) Ma nálunk is pangasius volt párolt zöltségköorettel. Jaj de nagyon szeretjük ezt a fajta halat.

    trollanyu !!! miért vagy cápaharcsa ellenes ? :)

    VálaszTörlés
  7. Viki, azért vagyok ellene, mert zömében a cápaharcsákat az európai piacokra a Mekong folyó torkolatánál tenyésztik, az csak egy dolog, hogy maga a folyó tele van szeméttel, de közben még hormonokkal is kezelik a nőstény halakat. De ha érdekel nézd meg ezt a magyar nyelvű oldalt. http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer-biztonsag_fogyasztovedelem/hogyan-lett-gyanus-a-pangasius
    Tudom sokan azt mondják, hogy ez csak egy kitalált sztori, szerintem nem. Petra bocsánat ezért a nem éppen ide vonatkozó megjegyzésért.

    VálaszTörlés
  8. Hát ez mennyei!Minden részét nagyon szeretem, hozzánk jöhet:))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen mindenkinek.
    Trollanyu, semmi probéma, örülök, hogy leírtad ezt. Tudod, mikor halat vásároltam, ezt a fajtát találtam jóízűnek, és azóta gyakran készítem. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket, mert én erről semmit sem hallottam.

    VálaszTörlés
  10. Nyámi, a képek hangulata is igazán mediterránra sikerült :))

    VálaszTörlés