2011. augusztus 11., csütörtök

Lábatlan tyúk


A neve, az vonzott. Hozzáteszem, mikor a gyerekeimnek felvetettem, hogy sütök lábatlan tyúkot, a „Pfúj!” szócskával reagáltak. Bezzeg, amikor enni kellett, ezek a sütés közben kövérre hízott tyúkocskák nagyon kelendőek voltak.
Eredetileg porcukorral szórva kellett volna tálalni, de nálam Mrs.Same ötlete alapján készült bolond baracklekvárral került a tányérra. A megbolondított baracklekvár rendkívül feldobta ezt az egyébként roppant egyszerű édességet. Köszönöm az ötletet.




Hozzávalók:
·         30 dkg liszt
·         1 tojás
·         3 dl tej
·         1 dl szódavíz vagy ásványvíz
·         1 csipet só
·         olaj a sütéshez

Bolond baracklekvár:
·         3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
·         1 őszibarack
·         1 evőkanál porcukor
·         2 evőkanál fehérbor
·         fahéj

Elkészítése:
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát kevertem és fél óráig állni hagytam. Forró, bő olajba evőkanál segítségével adagoltam (óvatosan belecsurgattam). Mindkét oldalát pirosra sütöttem, majd papírtörővel bélelt tálra szedtem.
A bolond baracklekvár hozzávalóit rúdmixerrel pépesítettem, majd pár percig forraltam. A bor alkoholtartalma ez idő alatt elpárolog, tehát gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.
A tyúkokat porcukorral szórva, bolond baracklekvárral tálaltam.

Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.

23 megjegyzés:

  1. Milyen egyszerű, mégis nagyszerű. Az elnevezés pedig tényleg mókás :) Ezt én is elkészítem a családnak, biztos értékelni fogják :)

    VálaszTörlés
  2. :)))) Tényleg jó kis neve van.
    El fogom készíteni, egyszerűnek és nagyon "gyerekbarátnak" tűnik. ;)

    VálaszTörlés
  3. Hehe, jó kis tyúkicák :) Amíg olvastam a bevezetőt (kép nélkül még), azon töprengtem, mitől hízhat sütés közben. Ötletes és egyszerű.

    VálaszTörlés
  4. Vidám kis desszert! :))) Hallottam már róla, de még sosem próbáltam. Nagyon guszta! Amúgy nem tudod véletlen miért ez a neve?

    VálaszTörlés
  5. Vicces nevű finomság, tényleg nagyon egyszerű az elkészítése:) A bolond baracklekvár is nagyon ötletes.

    VálaszTörlés
  6. Zseniális ez a cím, megláttam, rögtön katt, de tényleg mi lehet ez? Nagyon tetszik! :-)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg nagyon egyszerűnek tűnik! Olyan fánkszerű, nem? Nagyon találó a név :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki és a neve az nagyon vicces..:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó, a név is a fánkocska is!

    VálaszTörlés
  10. Vajon miért ez a neve? Nagyon tetszik :)

    Én is kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta, ezzel a lekvárral igen finom lehetett! Ezt az elnevezést ismerem, de nem édességként !

    VálaszTörlés
  12. Szerintem nálunk is bejönne, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon-nagyon guszta, bár a neve igazán izgalmas

    VálaszTörlés
  14. De izgis neve van ennek a sütinek! Én valami husisra számítottam:-)

    VálaszTörlés
  15. A nevéből ítélve azt gondoltam valami húsféle lesz a tányéron:-)
    Nagyon guszta lett,érdemes lesz kipróbálni:-)

    VálaszTörlés
  16. Maria, egycsipet, Graffyka, Trollanyu, Katuci, Anikó , Márti, Éva, Citromhab, Bianka, Gerdi, Adryenn: :))) Köszi lányok!

    Szabina, Okki: :))) Sajnos nem tudom, hogy miért nevezik így, talán a formája emlékeztette tyúkra a névadót. Köszi.

    Tejszínhab: Csak abban fánkszerű, hogy forró olajban sül. Hacsak esetleg nem az amerikai fánkra gondolsz, ahhoz talán egy kicsit hasonlít. :)))

    VálaszTörlés
  17. Arra gondoltam! :) Nagyon jól néznek ki amúgy a tyúkocskák:)

    VálaszTörlés
  18. Petra!
    Köszönöm hogy megjegyzést hagytál nálam. Sajnos én is jártam már igy nem tudok követő lenni.. Gyere máskor is ,hátha találsz olvasni, nézni valót.
    Ez a süti féle nagyon guszta.. A többit még át kell néznem..
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  19. Hogyha mar a tyuk labtalan akkor szerintem tyuk melle lenne. Nalunk aruljak igy a tyukot, es a pujkat is. Komondottan a mell resze a labakkal hianyolva. Finomnak hangzik es nez ki a barack lekvarral..

    ui. Meg csak azt szeretnem kozolni hogy a cookie monster cookie-t amit egyszerunek nez ki hogy a kis gyerekek is keszitik, az a massza mar el van keszitve nekik es ok formaljak. Ami meg a legerdekesseg, hogy itt a haziasszonyok nem mindig szivesen baberoznak a chocolate cookie keszitesevel, mert idot vesz, es lehet finomat keszen venni, de ez egy remek recept, es mindig sikerul perfekten.

    VálaszTörlés
  20. Vera: Köszi, még próbálkozom. :))

    Elisabeth: Köszi. :)))
    A tökéletes cookie receptet ki fogom próbálni.:)))

    VálaszTörlés
  21. Petra-most vettem eszre ujra amikor at olvastam megint a receptedet...hat hol van itt az aktualis tyuk?...Bocs, en teljesen felre ertettem amikor tyuk neven szolitottad a receptet...LOL
    Nahat, szegyelem, ez nem is az angol-magyar felreertes, ez az en figyelmetlensegembol es a gyors valasz utan tortent!
    Mar jobban megnyugtatott hogy nem adtal annyi sok baracklekvart hozza, habar itt az szokas az edes es savanyu csirkehez van ez a faja recept!

    VálaszTörlés
  22. :))) Elisabeth, semmi gond. Ez egy vicces nevű édesség. :)))

    VálaszTörlés
  23. Jaj de nagyon tetszik ez nekem!Annyi minden finomat találtam ma itt Nálad!:-)

    VálaszTörlés