2011. augusztus 18., csütörtök

Macedoine II.

Nem tévedés, valóban van névegyezőség. A Macedoine kevert salátát jelent, mely készülhet zöldségekből és gyümölcsökből is. Szóbeszéd szerint neve a 19. századi oszmán Macedóniában jellemző etnikai keveredésre utal, de ezt történelmi források nem támasztják alá. Eredete nem egyértelmű, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból és Latin Amerikából származónak is vélik.
Ma ismét Macedoine-t hoztam. Nem is kell hozzá komoly recept, bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Az eredeti leírás szerint minden gyümölcsréteget alaposan porcukorral kell szórni, én ettől eltérve inkább egy juharsziruppal édesített, Tokajival megbolondított változatot készítettem.


Hozzávalók (2 kehelyhez):
·         ¼ sárgadinnye
·         3 őszibarack
·         4 sárgabarack
·         6 szilva
·         4 ringlószilva
·         pár szem málna
·         1 fürt szőlő
·         2 evőkanál juharszirup (cukor vagy méz is lehet)
·         1 citrom leve
·         2 teáskanál Tokaji Aszú

Elkészítése:
A megmosott gyümölcsöket megtisztítottam és cikkekre vágtam. A kelyhekbe rétegeztem. Juharszirup, citromlé és tokaji bor keverékével öntöztem meg, majd 1-2 órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Tejszínhabbal tálaltam.

Forrás : Patay László: A Tisza-család szakácskönyve, wikipedia

Hol van ilyenkor már málna? 2 perce fotóztam a kertben.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!
    De hol van ilyenkor már málna?:-)))

    VálaszTörlés
  2. A kertemben. Folyton termő málnafajtánk van. Egészen nyár végéig hullámokban hozza a termést. :)))

    VálaszTörlés
  3. Szeretem, ahogy az ételekről, azok elnevezésével kapcsolatosan ilyen részletes leírást adsz, az idelátogatóknak. Én is tervezgetek hasonlót, csak időm lenne hozzá. Folytasd helyettem is!!!

    VálaszTörlés
  4. Ezt most azonnal kérem ide az asztalomra!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta a gyümölcsös poharad! Ilyen málna bokor ide kéne a teraszomra. Ó de jó lenne, most is kimennék szedni egy pár érett málnát!:)

    VálaszTörlés
  6. A juharszirupos-tokaji aszús öntettel biztosan nagyon finom, látványra is gyönyörű!

    VálaszTörlés
  7. Már csak a fagyasztómban van málnám.
    Milyen szerencsés vagy...
    Szerintem ez a gyümölcssali málna nélkül is finom sok sok tejszínnel. Yammy!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon gusztusos és ínycsiklandóan finom.

    VálaszTörlés
  9. Fincsi gyümik! Na, nekem van későn érő eprem, de ez a málna... hmmm, jó nektek :) Egyébként ma már szedret sem láttam a piacon, vagy mindenki szedret eszik múlt hét óta csak én nem, vagy nem tudom :(

    VálaszTörlés
  10. Ideális könnyű ebéd lenne a számomra :) Pont egy ilyenre vágynék... ahh...

    VálaszTörlés
  11. Má' meg nem ettem és úgy jöttem... Elrontottam... Gyönyörű és tokajival? Isteni lehet!
    Nálam folyton termő málna max. a fagyasztóból van :-)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen mindenkinek. Azt hittem, ez a folyton termő málna nem újdonság. Igen, tényleg szerencsések vagyunk vele, augusztus végéig terem.
    A gyümölcssalátát egyébiránt nem befolyásolja a málna jelenléte. Anélkül is nagyon finom. :))))

    VálaszTörlés
  13. :)) Nekünk is folyton termő málnánk van, még októberben is szokott rajta lenni.
    Tetszik a recept, a porcukor kiváltása különösen. ;))

    VálaszTörlés
  14. Csipet: Ugye. Pont a Te málnás tejberizsed jutott eszembe, mikor így kérdőre vontak a málnával. :)))

    VálaszTörlés
  15. Hűha, nagyon finom gyümölcsös egyveleg! :))

    VálaszTörlés