2011. augusztus 17., szerda

Macedoine

Ez a hangzatos név, valójában egy rétegesen tálalt zöldségsalátát takar. Az eredeti recept szerint heringgel készült, én azonban - a fagyasztóm tartalmára tekintettel – csirkemellet használtam.
Úgy terveztem, hogy a csirkét gyorsan megsütöm és pikk-pakk összerakom a salátát. A gyerekek a nagyszülőknél nyaralnak, kettőnknek pont jó lesz vacsorára. Valahogy nem gondoltam át, hogy a zöldségeket külön-külön kell párolnom ahhoz, hogy a tálon ne keveredjenek… Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. A főzésben is nagyon fontos a logisztika. A saláta egyébként nagyon finom lett, a vinegrette-et érdemes kipróbálni bármely zöldségkombinációhoz.


Hozzávalók (2 személyre):
·         1 nagyobb darab csontos csirkemell
·         10 dkg zöldbab
·         10 dkg zöldborsó
·         8 dkg fehérbab (nálam konzerv)
·         2 közepes burgonya
·         1 fejessaláta
·         2 tojás
·         só, bors
·         6 evőkanál olívaolaj
·         3 evőkanál tárkonyecet
·         1,5 teáskanál tárkony

Elkészítése:
A csirkemellet sóval, borssal fűszereztem. 190 fokos sütőben, lefedve 1 órát pároltam, majd fedő nélkül pirosra sütöttem (20 perc).
A zöldbabot, borsót, burgonyát enyhén sós vízben külön-külön puhára pároltam. A tojásokat 12 perc alatt keményre főztem. A salátát alaposan megmostam, a salátaszívet negyedeltem. A fehérbab konzervet előkészítettem.
A tálra egymás mellé rétegeztem a zöldségeket, a tojásokat és a felszeletelt csirkemellet. Elkészítettem a vinegrette-et: az olíva olajat és a tárkonyecetet elkevertem és tárkonnyal fűszereztem, közvetlenül tálalás előtt egyenletesen a salátára csorgattam.

Forrás : Dobos C. József, 1881.

24 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki már megint, már csak evés után merem nézni a blogodat. :-)

    VálaszTörlés
  2. :DDDDD Hasonlóképpen érzem én is magam a szuper tortáid láttán!

    VálaszTörlés
  3. Nem csak látványos, de biztos vagyok benne, hogy finom is!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda tál, Petra!! Pompás színek, pazar tálalás!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez nagyon gusztusos és istenien finom. Jó, hogy egy kicsit macerás, mármint, hogy külön-külön kell megfőzni a zöldségeket, de megéri. Látványként is gyönyörű.

    VálaszTörlés
  6. Óóóó de finom lehet!!
    Najó, macerás, de valami istenien néz ki!! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki! És az ízéről is ezt feltételezem!:)

    VálaszTörlés
  8. Milyen mutatós! Nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű a tálalás és úgy, hogy nem vagyok nagy zöldségevő, nagyon szívesen megenném, mert olyan gusztusos! Nem pik-pak az elkészítés az már biztos, de megérte!!! :)))

    VálaszTörlés
  10. Petra, sok finom zöldséggel máris nyerő nálam! A csirkemellet egyszerűbb kuktába rakni, főleg jóval gyorsabb, ki bír ennyi sok ideig várni a kész Macedoine-ra :D

    VálaszTörlés
  11. Na ilyen könnyű kis vacsora jöhetne nekem is, de egye fene ebédre is jó lesz :))

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon klassz, imádom az ilyen könnyű kis kajákat főleg nyáron a melegben, én szinte minden zöldsalátához vinegrette öntetet készítek, nálunk mindenki azt szereti a legjobban, csak nem tárkonyosan, hanem csak úgy simán, mustárral, olajjal, ecettel vagy citromlével:-)))

    VálaszTörlés
  13. Az öntetet vittem:) A saláta is jöhet(ne), már igazán aktuális, nekemnálam zöldbab nélkül persze:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon nagyon mutatós és guszta. Ami a lényeg nagyon finom lehet! Akkor egy kicsit hosszabbra sikeredet a főzési időd!:))

    VálaszTörlés
  15. Ez aztán az egészséges ebéd! Tele van vitaminokkal, fehérjével és rosttal! Szuper! És a tálalás is megindító!

    VálaszTörlés
  16. Fantasztikus látvány:) Minden benne van, ami jó, csupa egészséges zöldség, és még hús is van benne, senkinek nem lehet oka panaszra:)

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jól néz ki, a kép és a leírás alapján is nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  18. Nagyon guszta, szerintem nem rontottad el.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon mutatós, és biztos finom is. De mindent külön-külön főzőcskézni, biztos időigényes volt.

    VálaszTörlés
  20. Szerintem vendégvárásra is tökéletes, annyira gusztusos!

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm szépen mindenkienk. Az időigényesség nem is volt akkora gond, inkább csak az, hogy mindent külön edénykében főzicskéltem. Ezért volt kicsit pepecs. De tényleg érdemes. :))))

    VálaszTörlés
  22. Nagyon mutatós, ötletes (vittem is). És egyet kell értsek egyik mondatoddal, miszerint a főzésben fontos a logisztika. Szerintem is nagyon fontos!

    VálaszTörlés