2011. augusztus 10., szerda

Paradicsomalma franciásan

Egy igazi nyárias hangulatú ételt hoztam. A paradicsomok ízletes húsos töltelékkel egy könnyű ebéd, vagy vacsora alkalmával akár önmagukban is megállják a helyüket. Tudom, hogy nem a leglátványosabb étel, de az íze feledteti eme hiányosságát.

Hozzávalók:
  • 7 db nagy paradicsom
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 8 dkg rizs
  • ½ zsemle
  • 2 tojás
  • tej
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, szerecsendió
  • tejföl
  • vaj (a tál kenéséhez)

Elkészítése:
A megmosott paradicsomok felső negyedét kalapszerűen levágtam, belsejüket kiskanállal kivájtam. A zsemlét tejbe áztattam, a rizst félig megfőztem. A darált húshoz adtam a rizst, a kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, és az aprított petrezselyemzöldet. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem, majd a paradicsomokba töltöttem




A hússal töltött paradicsomokat kivajazott jénaiba tettem. Minden paradicsomra kb. 1 evőkanál tejfölt kentem, kalapját pedig fölé nyomtam. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütöttem.

Forrás: Czifray, 1829.

16 megjegyzés:

  1. Vitatkoznék! De igenis, látványos! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon látványos szerintem is! :)
    És milyen finom lehet, el tudom képzelni :)

    VálaszTörlés
  3. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! :)
    Azért ebből most szívesen ennék. :)
    A paradicsomot mindenféle formában imádom.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is jól néz ki!
    A sertéshúst lehet helyettesíteni pulykával?

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sincs baj a látvánnyal. ;))) Nagyon jól hangzik a recept! :)

    VálaszTörlés
  6. Kívánatos egy étel! Nagyon guszta!A sült paradicsom, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta:) Teletöltve finomsággal és megsütve, már érzem is az illatát:) Klassz recept és jó gyorsan el lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  8. Hú, ez is ígéretes! A férjem nem paradicsomimádó, de megkockáztatom:-)

    VálaszTörlés
  9. Szerintem igen is látványos, és az ízét csak elképzelni tudom. Napok óta kacérkodom a gondolattal, hogy hasonlót készítek ebédre, de a paradicsom az istenért nem akar pirosodni.:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta, mutatós! Az íze nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Looks wonderful! This would be great for lunch or dinner. Yum!

    VálaszTörlés
  12. Én is csatlakozom a többiekhez, szerintem is nagyon mutatós és biztos finom is!

    VálaszTörlés
  13. Csak úgy vigyorognak! Nekem még ráncosan is tetszenek, de csak a tányéromon! :)))

    VálaszTörlés
  14. Kedvesek vagytok, köszönöm szépen mindenkinek. :)))
    Flóra: Természetesen pulykahússal is jó. :)))

    VálaszTörlés
  15. Szia Petra, nagyon guszta a paradicsomod, igazi nyári ételnek látszik, és biztos nagyon finom volt, és gyorsan elfogyott.
    Ismét Erdélyben voltunk, 12 napra, nagyon jó volt, de most "sajnos" megint nekem kell főzni. Ha majd fent lesznek az útról a képek, megírom, de egyenlőre most itthon sok tennivaló gyűlt össze.

    VálaszTörlés
  16. Kicsit lekéstem a töltött paradicsomodról, én most készülök készíteni, de hús nélkül.
    A látvány szép és étvágygerjesztő:)))

    VálaszTörlés