2011. augusztus 13., szombat

Zserbó

Gerbeaud Emil 1884-ben lett a Kugler Cukrászda tulajdonosa. A cukrászda választékát különleges, új termékekkel bővítette. Vajas-, párizsi krémeket, több mint, százféle teasüteményt, csemegecukorkákat készített. Csokoládékészítő mesterként, ő honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakmeggyet.
Készítményei minőségére, tetszetősségére szigorúan ügyelt. Megesett például, hogy saját kezűleg roncsolta szét a puncsos mignonokat, ha azok színárnyalata nem volt számára megfelelő. Üzletébe francia szellemet és párizsi hangulatot varázsolt, az arra fogékony pesti közönség ízlését fejlesztve. Megjelenésre elegáns, természetre nagyvonalú és előzékeny volt. Kortársai tanítómesterük ként tisztelték, hírneve szinte az egész világot bejárta.
A "Gerbeaud" név hamarosan fogalommá vált, bár Gerbeaud Emil jó üzleti érzékkel még hosszú évekig "Gerbeaud - Kugler utóda"-ként nevezte cukrászdáját. Forrás.
A zserbó-szelet még ma is egyik legpopulárisabb sütemény a magyar háztatásokban. A zserbót mindenképpen szerepeltetni szerettem volna itt, különös egybeesésként azonban éppen Kriszta felhívása, hozta előre ezt a bejegyzést. Nálunk ugyanis ez a sütemény a mama-süti. A családban mindenkinek anyukám jut róla eszébe. A recept most az Ő receptes-füzetéből származik.



„Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor.

Töltelék: 30-35 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 3,5 dl sárgabaracklekvár.

Bevonat: 15 dkg tortabevonó csokoládé és kevés étolaj.

Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztős tejet, a cukrot, a tojást, a sütőport és alaposan összedolgozzuk.
A tésztát 3 cipóra osztjuk. Egyenként vékonyra kinyújtjuk a tepsi méretére. A tészta ne érjen egészen a  tepsi széléig, mert a kelés közben növekedni fog. Az alsó lapot rátesszük a tepsire a lekvárral megkenjük és rászórjuk a dió felét. Ráhelyezzük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral és rászórjuk a többi cukros diót. Erre tesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele., majd 1 óráig kelesztjük. Tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben lassan sütjük kb. 20 -25 percig.
Kihűtjük és csokoládémázzal bevonjuk. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, kevés étolajjal elkeverjük és ezzel vonjuk be  a tetejét. Könnyebben szeletelhető és finomabb.
Műanyag dobozba téve egy hétig is eláll.”

20 megjegyzés:

  1. Isteni:) Nálunk is népszerű, bármikor megtudnám enni!! Egy hétig, viccelsz? Ahhoz ipari mennyiséget kellene sütni:)

    VálaszTörlés
  2. Fincsi! :) Régebben egyáltalán nem szerettem a diós süteményeket, a zserbót a legkevésbé, a mamám készítette anno ünnepekre és mindig nagyon száraz lett. Aztán mostanában már szeretem a diót is és amióta én sütöm, a zserbót is. :))

    VálaszTörlés
  3. Én nem rajongok a zserbóért, bár már régen ettem, lehet, hogy újra meg kéne kóstolnom. Mindenesetre a tiéd nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép! A mézes krémes mellett a másik favorit (csak ne legyen túl édes a lekvár:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem! Most így ebéd után jól is esne egy-két szeletecske :P

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu: Nagyon önmegtartóztató családoknál. ;DDD

    Egycsipet: Ez a zserbó nem száraz. Mindenből ott és annyi van benne, amennyi kell. Ezt szeretnéd. :)))

    Flóra: Ezt biztos, hogy szeretnéd.:)))

    Nempiskóta: A mézes-krémest meg a húgom tudja nagyon finoman sütni. A lekvár is házi, azért ilyen finom a süti. :)))

    VálaszTörlés
  7. Én még soha nem sütöttem zserbót, itt lenne az ideje, látva tiedet:-)Igazán ínycsiklandozó.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek lettek! :)
    Na,igen az "egy hétig is eláll"-on én is jót kuncogtam. :D
    Van egy receptem, de az még nem az igazi, úgyhogy ezt most mentettem. :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretem! Bár én 4 lapot nyújtok, így még több diót, és lekvárt tudok belecsempészni. :D Most jut eszembe, keresztanyám süt zserbót a hétvégére, már alig várom! :D

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű a zserbód!! Ezt én is imádom!! Nagyon régen sütöttem :(

    VálaszTörlés
  11. Petra, en imadom a zserbot, mar evek ota nem sutottem. Most egy jo otletet adtal, igazan modom, halas vagyok erte, mert nem is lattam mar regota meg receptet sem rola, csak az a recept ami nekem van az a hatvanas evek ota kaptam Anyamtol, es elegge komplikalt volt a keszitese.

    A te recepted szenzacios, es gyonyoruen sikerult is. Koszi hogy megosztottad a finom zserbo receptedet. Ki is fogom probalni nemsokara, en is.
    Szivesen irhatsz az e-mail cimemre is, A kommentedel kapcsolatban. Hosszu lenne a valasz ezen a komment oldalon.
    Puszi!

    elisaprega@aol.com

    VálaszTörlés
  12. Az egyik kedvenc sütim! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  13. Imádom! Csak épp dupla adag töltelékkel :-).

    VálaszTörlés
  14. A zserbó, nálunk is gyermekkori ízeket idéző! Nagyon kívánatos !

    VálaszTörlés
  15. Imádom a zserbót!!!!!! Nagyon guszta!! Éppen holnap sütök egy nagy adagot, a szomszédaim nem kis örömére.:))) Eddig mindig saját készítésű csokoládéval öntöttem le,de a tied olyan szép, hogy megpróbálkozom a tortabevonó csokoládéval.

    VálaszTörlés
  16. De jól néz ki, nekünk is nagy kedvencünk, bármennyi el tud fogyni belőle! Én is inkább saját csokimázat használok, bár ez a tortabevonó igen szépen megkoronázza a fenséges zserbódat :)

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm. Party tortabevonót használok. Finom, és jó vele dolgozni. :)))

    VálaszTörlés
  18. Bár egy kicsit lemaradtam, de nem voltam "képben", de nagyon szép a sütid, imádom, az egyik kedvencem. Jó ötlet, van még öreg dióm bőven:):)

    VálaszTörlés