2012. november 2., péntek

Aranyhaluska

Mielőtt kedvesen figyelmeztettek, nem, véletlenül sem írtam el a címet. A klasszikus aranygaluskát hajdanán így nevezték és nem dióval, hanem mandulával és mazsolával készítették. A mandula használata nagyon gyakori volt a korabeli receptekben, a dió csak később váltotta fel ezt az alapanyagot.


                                           
Hozzávalók:
-50 dkg finomliszt
-1 dl tejszín
-1dl tej
-25 g élesztő
-6 dkg cukor
-1 csipet só
-8 dkg vaj
-1 csomag vaníliás cukor
-4 tojássárgája

- 15 dkg darált mandula
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg mazsola
- 0,5 dl rum
- 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:
A tésztához lisztet porcukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval elkevertem. A vajat megolvasztottam. A tejszínt és a tejet enyhén meglangyosítottam (Nem szabad túlmelegíteni, langyos legyen!), belekevertem 1 csipet cukrot és belemorzsoltam és elkevertem az élesztőt. Pár perc alatt felfutott. A liszthez öntöttem az élesztős tejszínt, a 4 tojássárgáját.
A turmixgép dagasztóspiráljával dagasztani kezdtem, mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. Alaposan kidolgoztam, amíg szép hólyagos lett a tészta. (15-20 percet vett igénybe.)
Kelesztő tálban - kevés lisztel megszórva - 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
A darált mandulát cukorral elkevertem, a mazsolát 1 órára rumba áztattam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, kissé kinyújtottam és pogácsaszaggatóval apróra szaggattam. Szilikon minikuglóf formába helyeztem egy sort, majd vajjal kentem, megszórtam mandulával és mazsolával. Erre került a következő tésztasor, vaj, mandula, mazsola. A rétegezést a forma tetejéig folytattam, felülre tésztasor került. Duplájára kelesztettem, majd tojásfehérjével megkenve, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem. (Készülhet nagyobb formában, akkor a sütési időt növelni kell!) Vaníliaöntettel tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

10 megjegyzés:

  1. Nem tudtam, hogy régen így nevezték. Én a galuskát is nagyon kedvelem, hát még ezt hogy szeretném... Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet mandulával is, és ezzel az öntettel a tányéron... hm, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Hagyon guszta, ez aztán tetszene az Uramnak :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a tálalás és imádom a aranyhaluskát is meg a galuskát is! ;D

    VálaszTörlés
  5. Nagykedvencem az aranygaluska, bármilyen formában és bármi is a neve:) Szlovákul a halušky szó gómbócot, vagy galuskát is jelenthet, nagy kedvencem még a brindzové halušky, vagyis a juhtórós galuska:)

    VálaszTörlés
  6. De szép, virág alakú aranyhaluska! Én már találkoztam ezzel az elnevezéssel, nem is annyira régi receptes könyvben.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép!! Isteni lehet mandulával! Imádom az aranygaluskát. :)

    VálaszTörlés
  8. Mentettem a receptet, bár már rengetegszer készítettem aranygaluskát, de hátha ez a tészta még finomabb, feltétlen kipróbálom.
    Igen a szlovákok, azaz a tótok haluskának, haluskynak mondják a galuskát,a gombócszerű tésztákat, de a sima főtt tésztát is, az egyik nagypapám aki ilyen származású volt így hívta mindig, brinzovije haluskynak a juhtúrósat, makovije haluskynak a mákos tésztát, de sokszor hallottam tőle:-)))))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta lett, lehet mandulával még jobban ízlene mint dióval, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  10. Istenien néz ki!:) Biztosan mandulával is nagyon finom!

    VálaszTörlés