2012. november 11., vasárnap

Zsírban sült libamáj


 Márton napján gyerekkori kedvencemet mutatom meg nektek. Édesapámtól tanultam, aki zseniálisan készíti. Ropogós héjú friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal királyi lakoma. Ha ilyen kis kerámia tálkában tálaljátok, gasztroajándéknak is kitűnő.


Hozzávalók:
-30 dkg libamáj
-7-8 dl kacsazsír
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 db tv paprika
-1 teáskanál sűrített paradicsom

A kacsazsírt felolvasztjuk, és belehelyezzük a libamájat, úgy hogy a zsiradék teljesen ellepje. Hozzáadjuk a paprikaszeleteket, a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a sűrített paradicsomot. Lángelosztó felett, lassú tűzön sütjük 1-1,5 órát, amíg a máj külseje pirosra sül. A májat kiemeljük a zsiradékból és kerámia vagy jénai tálkába helyezzük. A zsírból kiszedjük a paprikaszeleteket, a hagymákat, majd a fűszeres zsírt a májra kanalazzuk. Kihűlés után, hűtőszekrényben tároljuk. Sóval csak fogyasztáskor fűszerezzük!

12 megjegyzés:

  1. Mennyei lakoma lehet, nagyon guszta! Még egy kis savanyúságot kérnék hozzá!:-))

    VálaszTörlés
  2. Mifelénk nagyon mellőzött volt a Márton nap, nem kapcsolódtak szokások hozzá, pedig a libamájnak igencsak örültem volna:-)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki, és nagyon jó ötlet a gasztroajándék! :)

    VálaszTörlés
  4. Pont ez készül majd holnap, csak kacsamájjal, kacsazsírral, paprika nélkül, jó sok fokhagymával és lilahagymával.

    VálaszTörlés
  5. Biztos így készítve is nagyon finom a libamáj! Én nem így sütöm, de nagyon el szoktam találni. Ezt a visszajelzésekből tudom, mert én nem eszem meg a májat.
    Elhiszem, hogy királyi lakoma, nem véletlenül olyan drága a máj!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet! A sült májat mi is nagyon szeretjük :))

    VálaszTörlés
  7. Libamáj, libatepertő... Nem lehet nélkülük Márton nap. Csodás étek!

    VálaszTörlés
  8. Tegnap én is sütöttem egy 40 dkg-os darabot, de én mindig a forró tepertőből kisült zsírba helyezem és kb. 1/2 órai sülés után gyönyörű aranybarnán kész,persze félidőben átfordítom a másik oldalára is, majd kiveszem és kis pihentetés után felszeletelem az ebédhez, úgy tanultam, hogy ha beleszúrsz egy hústűvel és nem jön rózsaszín lé akkor már kész van. A maradékot meg visszateszem a zsírjába és kifagyasztom, reggelire-vacsorára kenyérre hagymával vagy hegyes erős paprikával szoktuk enni, az összes libaságot imádom:-))))

    VálaszTörlés
  9. Petra fenséges finomság, már Anikónál is nagyokat nyeltem, itt sem teszek másképp! Muszáj lesz készítenem!! :)

    VálaszTörlés
  10. Olyan jól néz ki, de nem szeretem a májat. Apukám is készített hasonlót, az is guszta volt. De egyszerűen képtelen voltam lenyelni. Pedig úgy szeretném, ha szeretném :)

    VálaszTörlés