2012. december 18., kedd

Gyümölcskenyérbonbon

A gyümölcskenyér másik feléből ajándékként gyümölcskenyérbonbonok készültek. A sütinyalóka ötletét vettem alapul, de – mivel postán küldtem - nem szerettem volna beletenni semmi gyorsan romlandó alapanyagot. Nekem nagyon ízlik, és most már tudom, hogy a megajándékozottnak is.

 
Hozzávalók a gyümölcskenyérhez:
- 30 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (sárgabarack, szilva, vörös áfonya, mazsola)
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 12,5 dkg vaj
- 16 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 2 evőkanál rum
- diónyi vaj és 2 evőkanál liszt a forma kikenéséhez

- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
Bevonathoz:
- 15 dkg csokoládé
- 1,5 g porított kakaóvaj
- 5 dkg fehér csokoládé

Elkészítése:
A gyümölcskenyér receptje Lajos Maritól származik, nálunk minden évben elkészül. A bonbonokhoz csak a gyümölcskenyér felét használtam, itt a teljes mennyiség szerepel!
Az aszalt gyümölcsöket és a csokoládét apróra vágjuk. A mazsolát 1 órára meleg vízbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük, megtöröljük. A kimért lisztből 1-2 evőkanállal a gyümölcsökre és csokira szórunk, és elkeverjük. Így nem fognak a sütemény aljára süllyedni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 18 cm-es tortaformát kivajazzunk és beszórjuk liszttel. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a narancshéjat és a vaníliamagokat. Belekeverjük a lisztet és óvatosan az aszalt gyümölcsöket is. A masszát a tortaformába simítjuk, és kb. 50 perc - 1 óra alatt készre sütjük. Feltétlenül ellenőrizzük tűpróbával. 20 perc sütés után alufóliát rakjuk a tetejére, hogy meg ne égjen.
A tésztát késes mixerrel néhány fordulattal morzsalékosra vágjuk. (Nem pépesítjük!) Hozzáadjuk a rumot, citromhéjat, és a citromlét. Óvatosan adagoljuk, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. (Ha száraznak találjuk, adhatunk hozzá baracklekvárt. A rengeteg aszalt gyümölcstől én kellőképpen ragadósnak éreztem.) Szaloncukorszerű hengereket formázunk belőle, kb. 20-22 db lesz. Hűtőbe tesszük egy órára.
A csokoládét temperáljuk, egyesével megmártjuk a „bonbonokat”, majd sütőpapírra tesszük. Ha a csokoládé megszilárdul, olvasztott fehér csokoládéval csíkokat csurgatunk a tetejére. Szilárdulás után fogyasztható. Hideg helyen, lezárt dobozban tároljuk.

A csomagfeladás előtti estén...

Tipp: Az alap gyümölcskenyeret mascarpone sajttal is lehet lazítani, ahogyan a klasszikus sütinyalókáknál. Így könnyedebb desszertet kapunk, azonban rövidebb ideig eltartható.

5 megjegyzés:

  1. Szép ajándék, biztosan nagyon örült a megajándékozott !

    VálaszTörlés
  2. Ilyen finomságot én is szívesen kapnék, Nagyon guszta a dobozban! Kellemes Ünnepeket kívánok Neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  3. Ötletes és mutatós finomság. Áldott ünnepet kívánok !

    VálaszTörlés
  4. ez tetszik, és szaloncukornak is mesés ötlet. Köszi, én tuti ki fogom próbálni. Amúgy, megoszthatnád itt is ezt a receptet , tuti sok mindenkinek tetszene, jaj, olyan karácsonyias hangulatom van :)

    VálaszTörlés