2013. február 3., vasárnap

Diós pogácsa

A diós pogácsa receptje a már korábban említett debreceni cukrászfüzetből származik. Nagyon tetszett benne, hogy a tésztájába darált dió kerül. A zsiradék mennyiségét azonban túl soknak találtam, de ennek ellenére nem változtattam a recept arányain. Valóban alaposan zsíros tésztát kaptam, aggódtam is a végeredmény miatt, azonban a kisült pogácsák nagyon finomak lettek.

                                                                                                                 
Hozzávalók:                                                       
- 45-48 dkg finomliszt
- 12 dkg darált dió
- 25 g élesztő
- 6 dkg cukor
- 2 nagy csipet só
- 20 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 dl tejföl      
- 5 dkg apróra vágott dió a tetejére

Elkészítése:
Langyos tejfölben egy csipet cukorral felfuttattam az élesztőt. A liszt közepére öntöttem és egy kis részével galuska sűrűségűre kevertem. Letakarva melegre állítottam és kb. 15 percig hagytam, hogy a kovász felkeljen. Hozzáadtam a tojások sárgáját, darált diót és a sót. A vajat megolvasztottam és langyosra hűtöttem. A tésztát dagasztani kezdtem és mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. Szép hólyagosra dolgoztam. Duplájára kelesztettem és lisztezett munkafelületen 3 x hajtogatva kinyújtottam.  Kiszaggattam, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, konyharuhával letakartam és kb. 20 percig kelesztettem, amíg a sütő 200 fokra bemelegedett.
A kimaradt tojásfehérjével lekentem, apróra vágott dióval szórtam. 12- 15 perc alatt pirosra sütöttem. 

Forrás: Édes jubileum, a debreceni cukrászat 160 éve

15 megjegyzés:

  1. Annak ellenére, hogy nyíregyházi leányzó vagyok (közvetlenül Debrecen mellett!), még soha nem hallottam a diós pogácsáról. De mivel nem csak jól hangzik, hanem nagyon finomnak is látszanak, ki kell próbálnom!! :-) Te hogy akadályozod meg, hogy a pogik sütés közben ne döljenek el??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti. A dőlés ellen nincs kialakult módszerem... Lehet, hogy csak szerencsém van. Ha valamelyik netán mégiscsak eldől, az véletlenül sem kerül fényképezőgép elé...:)))))

      Törlés
  2. Nagyon szépek a pogácsák és a recept is jónak ígérkezik. Elmentem!:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom pogácsa, nekem is van hasonló. Igazi különlegesség, főleg a pirult dió a tetején...Nálad is nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  4. Érdekes recept, diós pogit még nem ettem.
    Az én kedvenc pogácsareceptemben a liszt mennyiségének fele zsiradék, így ebben sem lehet sok. Biztosan jó ropogós lesz tőle.

    VálaszTörlés
  5. Sok pogácsarecepttel találkoztam már, de olyannal, aminek a tésztájában van a dió, még nem. Biztosan fincsi, kíváncsivá is tettél, a képeken nagyon guszta a pogi! :)

    VálaszTörlés
  6. Osztom az előttem szólók véleményét, nagyon ínycsiklandozóan néznek ki ezek a pogik !! :) Sosem hallottam még diós pogácsáról, de csak finom lehet !!

    VálaszTörlés
  7. Még soha ne láttam/kóstoltam diós pogácsát. Nagyon finom lehet. Receptet vittem, köszi szépen. :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen mindenkinek. Próbáljátok ki, nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Petra!

    Ajándékba szeretnénk valakinek egy olyan könyvet adni, amiben a reformkor ételei vannak, tudsz ilyenről esetleg?

    Virág

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Virág!

      Igen. Szerintem nagyon jól főzhető Czifray István, Dobos C. József és Németh Zsuzsána szakácskönyve. Ha bármelyik webáruházban rákeresel, vagy könyvesboltban rákérdezel, biztosan találsz belőlük.

      Törlés
  10. Köszönöm, megkeresem őket!

    VálaszTörlés
  11. Ez nagyon jól néz ki! Elrakom, egyszer sort kerítek rá.

    VálaszTörlés
  12. A diós pogácsa Zala megyében a szüret egyik kelléke volt, gyerekkoromban sokat ettem

    VálaszTörlés
  13. A diós pogácsa Zala megyében a szüretek kelléke volt. gyerekkoromban sokat ettem.

    VálaszTörlés