2013. június 1., szombat

Rigó Jancsi

A klasszikus süteményről köztudott, hogy Rigó János prímásról kapta nevét, de hogy is történt pontosan?
„Rigó Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward. Az asszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Jancsiba, elhagyta érte férjét. A szerelem kölcsönös volt, Jancsi elvált feleségétől, Barcza Mariskától. 
Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A cukrászat klasszikus készítménye lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket.” Forrás


Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dkg vaj
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 8 dkg porcukor
- 6 tojás
- 4 dkg liszt
- 3 dkg pörkölt, darált mogyoró
-1 kk sütőpor
Krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg porcukor
- ½ rúd vanília magjai
- 5 dl tejszín
- fél csomag zselatin-fix
Csokoládé bevonathoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport. Simára keverjük, félretesszük. A porcukrot, egy csipet sóval, 4 tojássárgájával és 2 egész tojással habosra keverjük. 4 tojás fehérjéből kemény habot készítünk.  A vajjal elkevert csokoládét a tojássárgájához vegyítjük, azután felváltva hozzáadjuk a habot, beleszitáljuk a lisztet, sütőport. Végül hozzákeverjük a pörkölt darált mogyorót. A sütőt 180 fok hőmérsékletre állítjuk. Sütő méretű tepsit szilikonos sütőpapírral béleljük. A tésztát fél cm vékonyan rákenjük és 10-12 perc alatt megsütjük.
Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát és a kakaóport. A tejszínt kevés zselatin-fix hozzáadásával kemény habbá verjük és beleforgatjuk a csokoládét. A kihűlt tésztát félbevágjuk és ráhelyezünk egy szögletes sütőkeretet. (A krémet rásimítjuk és hűtőbe tesszük.
A csokoládé bevonathoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és az olajat. A tészta másik felére kenjük és egyenletes négyszögletű darabokra vágjuk. Amikor a csokoládé megszilárdul, a tejszínes réteg tetejére helyezzük. Tálaláskor a forma oldalát óvatosan elválasztjuk és leemeljük a süteményről. Négyszögletes darabokra vágjuk. Nálam tejszínnel és kevés apróra vágott mogyoróval díszítve került az asztalra.

Forrás: A debreceni cukrászat 160 éve

10 megjegyzés:

  1. Bármikor képes lennék 1-2 szeletet megenni belőle! Most főleg, látva a fotódat:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom sütemény, csodaszép szeleteket készítettél! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű szeleteket készítettél :) Bármikor jöhet nekem is !!

    VálaszTörlés
  4. Imádom! az én férjem is Jancsi :)

    VálaszTörlés
  5. Nagy kedvenc! Ezzel a tálalással bármikor jöhet! :)

    VálaszTörlés
  6. Ismertem a történetet, és milyen régre nyúlik vissza egy-egy sütemény története...Nagyon guszta lett! Én is imádom. Az benne a jó, hogy nem túl édes, hanem inkább kesernyés a tömény csokitól és a kakaóportól. Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  7. Petra!!!!! én nem is tudom minek örülök jobban a Rigó Jancsidnak, vagy annak, hogy be tudtam Hozzád lépni, s mint látod, már kommentet is tudok írni. Biztos emlékszel még a "nyavajgásaim"-ra, hogy egyáltalán nem tudtam megnyitni a blogod. Nálam kinn vagy, és a kisképeken mindíg látom az finom alkotásaid, de bosszantott, hogy miért mindíg csak a fejlécedig jotottam el. Nem tudom mi történt, de ma végreeeeee sikerült. Sajnos én az ilyen finomságokat csak óriási ünnepeken sütném meg, mert egyszerűen nem bírnám ki, hogy ne kóstoljam meg, de a kóstolás is komoly gondot okozna. A családom is beletörődött már, hogy csökkentek a sütik és édességek, bár néha nekik készítek (ilyenkor én elvonulok), s megpróbálom türtőztetni magam. Azon túl, hogy nagyon klassz a süteményed, mégis talán annak örülök jobban, hogy itt lehettem :) :)

    VálaszTörlés
  8. Mi is nagyon szeretjük. Csodaszép a Te Jancsid! :)

    VálaszTörlés
  9. Impozáns és finom, ahogy Kriszti mondja- "Az benne a jó, hogy nem túl édes, hanem inkább kesernyés a tömény csokitól és a kakaóportól."

    VálaszTörlés