2013. június 18., kedd

Szamóca charlotte római módon II.

Az elmúlt két évben kipróbált recepteket a blogon nem szoktam ismételni. Azonban ez a szamóca charlotte az a kategória, ami bizony beleíródott a családi receptkönyvbe. Ezúttal édesanyám kedvéért sütöttem, nyugdíjba vonulása alkalmából. Nagy mennyiséget terveztem, a receptet is ezért mutatom meg újra. Sütő méretű tepsiben készült, 42 szeletre vágtam.


Hozzávalók:
- 90 dkg eper
- 1 l tejszín + 2 dl a díszítéshez
- 5 csomag zselatin-fix
- 15 dkg cukor
Tésztához (Ez az egyszerre a nagyméretű tepsibe férő mennyiség, kétszer kell venni.)
-1 citrom reszelt héja
- 14 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 14 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 2 csipet fahéj
- 1 csipet sütőpor
Díszítéshez:
- 40 dkg porcukor
- 1,5-2 citrom leve
- 8-10 dkg aprított pisztácia

Elkészítése:
A tésztához a cukrot a tojássárgájával habosra vertem, hozzáadtam kevés fahéjat és a citrom héját. A vajat felolvasztottam, a lisztet kimértem és a sütőporral elkevertem. Ezeket felváltva a tésztához adagoltam, alaposan elkevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem és óvatos mozdulatokkal a lisztes keverékhez vegyítettem. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben késfoknyi vastagságban elsimítottam, 190 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.
A fent megadott mennyiségekből újra bekevertem egy adag tésztát és még egy tepsinyit kisütöttem.
30 dkg szamócát megtisztítottam, és apró kockákra vágtam. 60 dkg megtisztított szamócát és a cukrot rúdmixerrel pépesítettem. 1l tejszínt felvertem 5 csomag zselatin fix-el. Óvatos mozdulatokkal beleforgattam a szamócapépet. (A cukrozott szamócapüré összesen 6,5 dl lett, ennél többet nem mertem a tejszínbe tenni, mert féltem, hogy túl lágy lesz a krém.) Az eperhabba kevertem a szamócakockákat. Az egyik tésztalap köré szögletes keretet helyeztem, melyet sütőpapírral béleltem. (Így szép egyenletes lesz a sütemény széle, nem kell a késsel zsonglőrködni.) A tészta tetejére simítottam a krémet és több órára (legjobb egy éjszakára) hűtőbe tettem.  
A másik tésztalapot előkészítettem. A porcukrot citromlével elkevertem. (Óvatosan kell a citromlevet adagolni, mert ha túl híg lesz a cukormáz, nem fog megszilárdulni. Joghurt sűrűségű legyen.) A kihűlt téglalapokat cukormázzal kentem, és apróra vágott pisztáciával megszórtam. Száradni hagytam, majd (másnap) pogácsaszaggatóval kiszaggattam belőle 42 db egyforma korongot.
A süteményről óvatosan leemeltem a keretet és egyenletesen felkockáztam (6*7 kocka). 2 dl tejszínt kevés (fél csomag) fix-el felvertem és a süteménykockák tetejére 1-1 habrózsát nyomtam.  Félbevágott eperszemekkel, mentával és a tésztakarikákkal díszítettem.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

14 megjegyzés:

  1. Húúú, csodás, bármelyik cateringes irigykedhet, de nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű!! Hogy van türelmed ilyen egyformára megcsinálni minden kis kockát?? Még Dobos C. József is megirigyelné :)!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon, nagyon szép, biztos ugyanilyen finom is

    VálaszTörlés
  4. Mesés! Ez a rózsaszín hab és rajta az eprek... mmmhm! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi lehet..., hogy szép az tény ... :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépet alkottál újra! :) Szuper guszta.

    VálaszTörlés
  7. Hát ez gyönyörűséges lett! És milyen finom lehetett!
    Édesanyádnak kellemes nyugdíjas éveket kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Kár megenni, ez annyira gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Annyira exkluzív sütemény! Egyszerűen csodás így!

    VálaszTörlés
  10. Micsoda alkalom, micsoda desszert! :)

    VálaszTörlés
  11. Különlegeset alkottál!!!!! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés