Amikor halat szerettem volna
készíteni valódi reformkori receptből (1800-as évek közepéig) kicsit mindig
gondban voltam, mert Czifrai és Németh Zsuzsána könyvében is leginkább főtt
vagy párolt formában találkoztam halételekkel. Természetesen előfordult az akkoriban
jellemző vérmártással tálalt halfélék receptje is, de ezzel úgy éreztem nem
vagyok kisegítve…
Vasváry Gyula gyűjteményében
találtam ezt a receptet, és nagyon kedvemre való volt. Egyszerű, de nagyszerű.
Elkészítése:
- 6 szép darab pontypatkó
- 3 babérlevél
- 3-4 szál friss kakukkfű
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- 1 nagy doboz tejföl
Elkészítése:
A halszeleteket megsóztam. Tűzálló
üvegedénybe vöröshagyma karikákat és fűszereket helyeztem, erre fektettem a
halszeleteket. Tejfölt kentem egyenletesen rá, és 30 perc alatt, 200 fokon
pirosra sütöttem. Hagymás törtburgonyát ajánlok hozzá.
Forrás: Vasváry Gyula, 1845.
Irtó finom lehet, nálam mindig az a nagy probléma honnan szerzem be a halat, aztán meg hogy, hogyan készítsem el, mert nem sok variációt ismerek. Ez nagyon egyszerűnek tűnik mégsem jutott volna eszembe. Megsúgom van is a fagyasztómban pontypatkó és már azt is tudom, hogyan készítem! :)
VálaszTörlésNagyon szeretem a pontyot, de eddig még csak rántva ettem. Jó kis recept, megjegyzem! Guszta!
VálaszTörlésIgazán jól időzítetted, Húsvét előtt ezt a guszta halételt. Van élet a halászlé után/mellett is. :))
VálaszTörlésPetra, nagyon jó receptet hoztál! Nagyon szeretem a pontyot, de még csak hagyományos rántott formában ettem. Ez olyan recept, amit ki kell próbálni!:)
VálaszTörlésKedves Petra! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és kedves családodnak!
VálaszTörlés