2011. december 21., szerda

Marcipános konyakmeggy


Gerbeaud Emil találmánya a konyakmeggy mindenképpen tervben volt nálam, de hobbi  bonbonosként visszariasztott, hogy folyékony töltelékkel dolgozzam. A marcipános konyakmeggy megvalósításához Zsuzsi receptjei (konyakosmeggy, marcipános konyakmeggy) nyújtottak segítséget, nálam a kettő ötvözetéből készült el ez a rendkívül finom bonbon. Ezúton is köszönöm az ötletet!

 
 Hozzávalók:
·        125 g 70%-os étcsokoládé
·        1,25 g porított kakaóvaj

·        15-20 szem meggy (befőtt), annyi befőttlével, hogy ¾ részéig ellepje
·        0,5 dl konyak
·        5 dkg marcipán

Elkészítése:
A meggybefőttbe beleöntöttem 0,5 dl konyakot és 2 napig hűtőben érleltem.  A felhasználás előtt a meggyet leszűrtem és késes mixerben a marcipánnal pépesre vágtam. Adtam hozzá még két evőkanál konyakos befőttlevet, hogy a krém elérje az általam kívánt állagot.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult a csokihüvelyekbe töltöttem a krémet. Fél órára hűtőbe tettem. A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.

2011. december 20., kedd

Aszalt szilva bortésztában és ajándékok


A havas tájat, a szállingózó hópelyheket a meleg szobából nézve, nincs is jobb, mint ez a finom desszert és egy pohár forralt bor.  Na jó, jöhet egy kandalló pattogó tűzzel és egy jóképű férfi is…



Hozzávalók:
·        20 dkg aszalt szilva
·        10 dkg hámozott egész mandula
·        2 dl fehérbor
·        1 tojás
·        20 dkg liszt
·        csipet só
·        olaj a sütéshez
·        porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:
Az aszalt szilvák közepére egy-egy mandulaszemet nyomtam. Elkészítettem a bortésztát: A lisztet, tojást és a fehérbort, csipet sóval csomómentesre kevertem. (Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie.) A töltött szilvákat bortésztába mártottam, bő olajban kisütöttem.  Porcukorral szórva langyosan tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

Megérkezett hozzám Okki ajándéka, aki Éva játékában engem húzott a virtuális kalapból. Nagyon nagy örömet okozott ez a kép és a jókívánságokkal teleírt képeslap, mert láttam milyen szeretettel készítette számomra. A Posta nem volt túl kíméletes, de nekem a gesztus számít! Nagyon szépen köszönöm ezúton is.


Ideértek Kata ajándékai is, melyeket Barnus sorsolási menedzser úr jóvoltából én nyertem. Csupa minőségi alapanyag, már kattog is az agyam a felhasználásukon. Nektek is nagyon szépen köszönöm! 
A képet Katától kölcsönöztem.


2011. december 18., vasárnap

Téli kehely – Császári krém, gyümölcsökkel és mézeskalácsmorzsával


Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de karácsonykor a sok-sok finom sütemény mellett/helyett nekem jól esik egy könnyebb desszert, jó sok gyümölccsel. Azt a bizonyos császári krémet, most téliesített változatban álmodtam meg, a karácsony jegyében egy kis mézeskaláccsal fűszerezve.


Hozzávalók:
·        4 dl tej
·        5 tojássárgája
·        8 dkg cukor
·        2 evőkanál liszt
·        1 citrom reszelt héja
·        1 rúd vanília magjai
·        1 csomag zselatin fix
·        2,5 dl tejszín
·        gránátalma
·        áfonya
·        mandarin
·        4-5 db mézeskalács

Elkészítése:
2 dl tejet a vaníliamagokkal és a citromhéjjal felforraltam, majd lefedve 10 percig állni hagytam. Hozzáadtam a maradék tejet, a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet. Csomómentesre kevertem, gőz felett besűrítettem és hűlni hagytam. A tejszínt a zselatinnal kemény habbá vertem és lazán a kihűlt krémhez kevertem. A mézeskalácsokat apró darabokra morzsáltam. A kelyhekbe rétegeztem a megtisztított gyümölcsöket, a krémet és a mézeskalácsmorzsát. 1 órára hűtőbe tettem, majd tálaltam.

Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve

2011. december 17., szombat

Csibe fogoly gyanánt, roséban párolt gyümölcsökkel és sült túrógombóccal


A kedves szomszéd bácsi, aki a házunk előtt biciklizve, mosolyogva odaköszönt, álmában nem gondolta volna, hogy miért is szedem a fenyőágakat… Annyira mókásnak találtam, hogy a csirkét fenyőlevekkel és fenyőmaggal kell pácolni, hogy fogoly íze legyen, nem tudtam ellenállni, muszáj volt elkészítenem. Nyújtott-e olyan élményt az íz? Nem. Elvégre mégis csak egy csirkéről beszélünk. Finom, puha sült csirke lett belőle.
Ellenben a körítés, maga a mennyország... Ugyan nem korabeli recept, mert akkoriban még nem létezett TV, sem TV Paprika. De annyira finom, hogy meg kellett mutatnom. Nemes sültekhez, kacsához, libához ajánlom.


Hozzávalók:
·        2 db csontos csirkemell
·        Fenyőlevelek
·        5 dkg fenyőmag
·        2 dl olívaolaj
·        só, bors
·        6-8 dkg füstölt szalonna
Túrógombóchoz:
·        25 dkg túró
·        15 dkg liszt
·        1 kávéskanál sütőpor
·        1 tojás
·        csipet só
Gyümölcsmártáshoz:
·        40-50 dkg gyümölcs (Nálam: szilva, szőlő, alma, málna, mandarin, de tetszés szerint bármilyen gyümölcs alkalmas.)
·        3 evőkanál juharszirup vagy cukor
·        1 dl rosé
·        só, bors

Elkészítése:
10 db fenyőhajtás (kb. 8-10 cm-es darabok) tűleveleit leszedtem. Mozsárban kissé megtörtem. Hozzáadtam a fenyőmagot és 2 dl olívaolajjal öntöttem fel. A csirkemelleket megmostam, zacskóba tettem és rájuk töltöttem a pácot. A zacskó száját alaposan bezártam és hűtőben 1 napig érleltem. Időnként átforgattam, hogy a hús minden részét érje a pác.
Sütés előtt a pácolt melleket alaposan lemostam. A tepsibe szalonnaszeleteket raktam, erre kerültek a mellek. Sóztam, borsoztam, kevés vizet öntöttem alá. 180 fokon lefedve 1 órát, fedő nélkül még 20 percet sütöttem. A szalonna zsírjával időnként meglocsoltam.
A túrógombóc hozzávalóit összegyúrtam, és 20 percig állni hagytam. Gombócokat formáltam a masszából és közepesen meleg, bő olajban kisütöttem. (Fontos, hogy ne legyen forró az olaj, mert a gombócok külsejét gyorsan megégetheti, a belsejük meg nyers maradhat!)
A gyümölcsmártáshoz a juharszirupot felmelegítettem és rádobtam a megmosott és szeletekre vágott gyümölcsöket. Sóval, borssal ízesítettem és roséval öntöttem fel. Pár perc alatt puhára párolódtak.
A sült csirkét gombócokkal és forró gyümölcsmártással tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

2011. december 12., hétfő

A jótündér ajándéka


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazdasszony, aki családja nagy örömére nagyon szeretett főzni. Néha azonban egy kicsit túlzásba esett… Még a szabadidejében is szakácskönyveket olvasgatott vagy gasztronómiai műsorokat nézett a TV-ben. Az orvosok „totális gasztromániásnak” diagnosztizálták, de meggyógyítani nem tudták. Az asszony egyszer csak azt vette észre, hogy már nem csak főz, de gasztroblogot is szerkeszt. Biztos a gyógyszerek mellékhatása volt…
Egy verőfényes nyári napon, mikor blogja még igencsak gyerekcipőben járt, egy Jutka nevű jótündér online repült hozzá és megszólította:
-„Erdélyből, a legendák földjéről jöttem. Jótündér barátaimmal összefogtunk, hogy a főzni szerető embereknek, karácsonyra egy szép és értékes varázskönyvet szerkesszünk. Lenne kedved néhány recepttel hozzájárulni a munkához?”
- „Naná, hogy lenne!”- válaszolta az asszony, és miután röpködött néhány kört örömében, el is küldte a recepteket és a fotókat.


Közeledett a karácsony. Az asszony fölé postagalambok repültek, és az ölébe ejtettek két gondosan becsomagolt küldeményt. Izgatottan kibontotta, és a kezében tartotta a varázskönyvet, melyben valóban ott voltak az általa küldött receptek, és neve is ott virított a kiadvány írói és szerkesztői között. A varázskönyvet Erdélyi Konyha Kalendáriumnak keresztelték, és szétszórták a világban, hogy mindenki számára elérhető legyen
Mi a tanulság? Ne szégyelld, ha van egy kis beütésed, még jól is elsülhet… Az asszonyból ugyan nem lett jótündér, de egyenlőre házisárkány sem…


Ezúton szeretném megköszönni Jutkának és az Erdélyi Konyha szerkesztőinek a megtisztelő felkérést! Kezdő bloggerként leírhatatlan öröm számomra, hogy a részese lehettem!

A kiadványban található ételek közül ezek készültek az én konyhámban:


Az erdélyi konyha kiadványai novembertől Magyarországon is megvásárolhatóak, a Spar, Kaiser’s, Tesco áruházakban és a benzinkutakon. Ajánlom figyelmetekbe a weboldalukat is.