2011. május 10., kedd

Csirke narancsmártással

Czifray István, József nádor szakácsmestere 1816-ban adta ki első szakácskönyvét. A könyv összesen 9 kiadást ért meg, tartalma jelentősen bővült. Változatos alapanyagok, dinamikus receptleírások, igényes gasztronómiai útmutatás jellemzi.
Czifray 1829-ben harmadik alkalommal kiadott Magyar Nemzeti Szakácskönyvét használtam ennek az egyszerű, mégis különleges ízvilágú húsételnek az elkészítéséhez. Azoknak is bátran ajánlom, akik nem rajonganak a gyümölcs és hús párosításért.

Hozzávalók:
  • 1 kg csirke felsőcomb
  • kevés füstöltszalonna
  • 4-5 dl csirkehúsleves
  • ½  narancs reszelt héja és leve
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2-3 evőkanál liszt

Elkészítése:
A megmosott csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és 4-5 szelet füstöltszalonna társaságában kb. 180-200 fokos sütőben először lefedve, majd fedő nélkül 1,5 óra alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kiszedjük a tepsiből, zsírját leöntjük. Az edényben visszamaradt húsesszenciával  és a húsból kisült kevés zsíradékkal, 2-3 evőkanál liszttel zsemleszínű rántást készítünk, húslevessel felöntjük, majd hozzáadjuk a citrusok levét, héját, a cukrot és a szegfűszeget. Néhány percig főzzük, majd átszűrve a csirkecombokra öntjük.  A hússal együtt kb. 5-10 percig átforraljuk. Rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése