Czifray szakácskönyvében 15 féle rétes receptjét közli. Köztük, számos ma is kedvelt klasszikus rétes (mákos, szilvás, almás, meggyes) mellett, fellelhetők a különlegességnek számító citromos, pisztáciás, csokoládés töltelékű rétesek is.
Ma a sós töltelékű, sódoros, azaz sonkás rétesre esett a választásom.
Hozzávalók (2 rúd réteshez):
· 70 dkg füstölt, előre megfőzött sonka
· 3 dkg vaj
· rétestészta (Készen kaphatót használtam.)
· 30 dkg tejföl
· 2 tojás
· bors
· kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
A réteslapokat rétegenként vékonyan megkentem olvasztott vajjal. Egy réteshez 3 lapot használtam. A sonkát apróra vágtam, hozzáadtam a tejfölt, a tojásokat és alaposan elkevertem. Borssal ízesítettem. A réteslapra kevés zsemlemorzsát szórtam (1-2 evőkanál), erre halmoztam a tölteléket, majd feltekertem. Tetejét vajjal lekentem, 200 fokos sütőben 25 percig sütöttem.
Nagyon finom, de kifejezetten nehéz étel.
Forrás: Czifray, 1829.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése