Zilahy Ágnes "tálba főtt eper" című receptjét használtam ennek a finomságnak az elkészítéséhez. Gyors desszert. Friss eperöntettel az igazi.
Hozzávalók:
· 30 dkg eper
· 2,5 dl tej
· 3 tojás
· 4 evőkanál cukor
· 12 evőkanál liszt
· ½ citrom leve
· kevés vaj a forma kikenéséhez + liszt a szóráshoz
Elkészítése:
A sütőt előmelegítettem 190 fokra. A formákat előkészítettem: vékonyan vajaztam, liszteztem. Az epret megmostam, megtisztítottam, majd rúdmixerrel pépesítettem. A tojássárgájákat a cukorral habosra kevertem. Beleszitáltam a lisztet és elkevertem. Hozzáadtam a tejet a citromlevet és végül az eperpépet. Alaposan elkevertem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem. Óvatosan beleforgattam a habot az epres masszába. A formákba simítottam, majd kb. 20 perc alatt megsütöttem. Porcukorral szórva tálaltam. A megadott mennyiség 8 felfújthoz elegendő.
Forrás: Zilahy Ágnes, 1892.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése