József nádor ezt a levest böjti napokon fogyasztotta. Tulajdonképpen, így ki lehetett bírni a böjtölést...
A recept ízvilágában és alapanyagaiban is madártejre emlékeztet, de a mandulától még finomabbá válik. Elkészítése maximum 20 percet vesz igénybe. Desszertként ajánlom.
Hozzávalók:
· 6 dl tej
· 4 dkg nádcukor
· 1 rúd vanília
· 4 dkg őrölt mandula
· 2 tojássárgája
· mandulaszeletek tálaláshoz
Elkészítése: A tejet felforraltam, beletettem a vaníliarúd kikapart belsejét, a mandulát és a cukrot. Pár percig főztem. Külön edényben a tojássárgájákat 1-2 evőkanálnyi hideg tejjel habverővel elkevertem, majd apránként adagoltam hozzá a forró levest folyamatos keverés közben. (Így a hő kiegyenlítődik, és a forró tejtől nem csapódik ki a tojássárgája.) Visszatettem a tűzre, besűrítettem. A mandulaszeleteket száraz serpenyőben megpirítottam, tálaláskor a levesre szórtam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése