...avagy bazsalikomos pácban érlelt csirkecombok rántva.
Czifray receptjéből indultam. Ő a csirkecombokat a fűszerekkel előfőzi, majd panírozva bő zsiradékban kisüti. Sok ételleírásban találkoztam az előfőzési eljárással - valószínűleg az lehetett az oka, hogy nem fiatal húsokat használtak - , de jelen esetben teljesen feleslegesnek tartottam. Azonban szerettem volna, ha a húst valami módon átjárja a fűszerek zamata. Így lett a főzővízből pác. Nem volt rossz döntés. A fűszerek kombinációja annyira jól eltalált, hogy akár grillezéshez is ajánlom.
Hozzávalók:
· 6 db egész csirkecomb
· liszt
· 2 tojás
· zsemlemorzsa
Pác:
· 10 db friss bazsalikomlevél
· 1 csokor petrezselyemzöld
· 1 egész citrom héja és leve
· 5-6 evőkanál olívaolaj
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 kis fej vöröshagyma
· 1 csipet őrölt szegfűszeg
· só, bors
Elkészítése:
A pác hozzávalóit megmosva, megtisztítva késes mixerbe tettem, és apróra vágtam. A csirkecombokat megmostam, sóztam, borsoztam, majd Nigellától tanult módon zacskóba raktam, erre öntöttem a pácot. A zacskót alaposan lezártam, majd megrázogattam, hogy a pác minden részét kitöltse. Egy éjszakára hűtőbe került.
Másnap a combokat kivettem a pácból, klasszikus módon bepaníroztam. Tepsibe szilikonos sütőpapírt helyeztem, erre kerültek a kipanírozott combok 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsolva. Sütőben 190 fokon 1 óra alatt pirosra sütöttem. Görög salátával tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
Juhúj, erre a receptedre most bukkantam. Ezer százalék, hogy kipróbálom csirkemellböl!
VálaszTörlésNem fogsz csalódni, nagyon finom.
VálaszTörlésPetra!Ez isteni lehet!:-)Viszem!
VálaszTörlésEz nagyon kreatív, Petra! Ki fogom próbálni! Grill lesz az! :-)
VálaszTörlésJó a Nigellától tanult pácolási módszer is, ezt én ettől kezdve tőled tanultam :-))