2011. május 26., csütörtök

Ez a rántott csirke, nem az a rántott csirke...

...avagy bazsalikomos pácban érlelt csirkecombok rántva.
Czifray receptjéből indultam. Ő a csirkecombokat a fűszerekkel előfőzi, majd panírozva bő zsiradékban kisüti. Sok ételleírásban találkoztam az előfőzési eljárással - valószínűleg az lehetett az oka, hogy nem fiatal húsokat használtak - , de jelen esetben teljesen feleslegesnek tartottam. Azonban szerettem volna, ha a húst valami módon átjárja a fűszerek zamata. Így lett a főzővízből pác. Nem volt rossz döntés. A fűszerek kombinációja annyira jól eltalált, hogy akár grillezéshez is ajánlom.



Hozzávalók:
·        6 db egész csirkecomb
·        liszt
·        2 tojás
·        zsemlemorzsa
Pác:
·        10 db friss bazsalikomlevél
·        1 csokor petrezselyemzöld
·        1 egész citrom héja és leve
·        5-6 evőkanál olívaolaj
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 kis fej vöröshagyma
·        1 csipet őrölt szegfűszeg
·        só, bors

Elkészítése:
A pác hozzávalóit megmosva, megtisztítva késes mixerbe tettem, és apróra vágtam. A csirkecombokat megmostam, sóztam, borsoztam, majd Nigellától tanult módon zacskóba raktam, erre öntöttem a pácot. A zacskót alaposan lezártam, majd megrázogattam, hogy a pác minden részét kitöltse. Egy éjszakára hűtőbe került.
Másnap a combokat kivettem a pácból, klasszikus módon bepaníroztam. Tepsibe szilikonos sütőpapírt helyeztem, erre kerültek a kipanírozott combok 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsolva. Sütőben 190 fokon 1 óra alatt pirosra sütöttem. Görög salátával tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

4 megjegyzés:

  1. Juhúj, erre a receptedre most bukkantam. Ezer százalék, hogy kipróbálom csirkemellböl!

    VálaszTörlés
  2. Nem fogsz csalódni, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. Petra!Ez isteni lehet!:-)Viszem!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon kreatív, Petra! Ki fogom próbálni! Grill lesz az! :-)
    Jó a Nigellától tanult pácolási módszer is, ezt én ettől kezdve tőled tanultam :-))

    VálaszTörlés