2011. május 14., szombat

Csiperkegomba-mártás

 
Már évek óta használtam ezt a klasszikus receptet, amikor találkoztam vele egy 1830-as ételleírásban. A különbség csak annyi, hogy sertészsír helyett olívaolajat használok, és a gomba mennyiségét kissé megemeltem.
A reformkorban általában sült húsok mellé tálalták, nálam grillezett csirkemellel és friss zöldsalátával került a tányérra.



Az általam használt, kipróbált recept:
Hozzávalók:
  • 0,5 kg csiperke
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 0,5 l húsleves
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítése:
Olívaolajon megdinsztelem a szeletekre vágott gombát, sóval és borssal fűszerezve. Amikor kissé megpirul 2-3 evőkanál lisztet szórók rá, majd átkeverem és felöntöm a húslevessel. Az aprított petrezselyemzöldet beleszórom. Kb. 15 percig főzöm, majd hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése