2011. szeptember 11., vasárnap

Borított saláta kertész módon

Vegetáriánusok, zöldségimádók előnyben. Ma nektek kedvezek. A saláta elkészítését mindenképpen hétvégén javaslom -vagy amikor több időtök van-, mert a zöldségek külön-külön párolgatása miatt kicsit több időt vesz igénybe.


Hozzávalók:
·        1 kisebb fej karfiol
·        3 levél kelkáposzta
·        1 répa
·        10 dkg zöldbab
·        8 dkg zöldborsó
·        1 csomag zselatin (Horváth Rozi)
·        1 közepes tubus majonéz
·         1,5 doboz tejföl
·        1 citrom leve
·        1 evőkanál porcukor
·        1 kávéskanál mustár
·        porcukor
·        só, bors
·        2 evőkanál olívaolaj


Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedtem, a kelkáposztalevelek torzsáit kivágtam, a répát megpucoltam és karikákra vágtam. A zöldborsót, zöldbabot kimértem. A zöldségeket külön-külön enyhén sós vízben puhára pároltam.
1 dl vízben 2 teáskanál zselatint felfőztem. A szilikonos kuglófformát hideg vízzel kiöblítettem és a zselatin 1/3 részét belekanalaztam. A félbe vágott káposztaleveleket és a répakarikákat a forma aljára és oldalára rendeztem, a maradék zselatinnal óvatosan felöntöttem. Hűtőbe raktam 30 percre.
Elkészítettem a tartár-mártást: a majonézt tejföllel, mustárral, porcukorral, borssal és pár csepp citromlével elkevertem. (Kóstolva, ízlés szerint beállítottam az édességét, savanyúságát.) 1 dl vízben 4 teáskanál zselatint felfőztem. A tartárból 2 evőkanálnyit hozzákevertem (hőkiegyenlítés céljából), majd ezt a többi tartár-mártáshoz adtam. Folyós állagú lett.
A karfiolrózsákat a formába rendeztem és ráöntöttem a zselatinos mártást. Hűtőben 2-3 óra alatt teljesen megszilárdult.
A zöldbabot és zöldborsót olívaolajjal, sóval és ½ citrom levével kevertem el.  A megszilárdult salátát kiborítottam a közepére pedig a borsó-bab keveréket halmoztam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

19 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta lett! Bírnék enni belőle. :))
    Szeretnék ismét segítséget kérni(pirulós szmájli), nálam leírtam, előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Mindig rácsodálkozom, micsoda türelemmel készíted ezeket az ételeket. Nekem az is nagyon bejött, amikor egymás mellett voltak a zöldségek, de ez már ilyen hiper-szuper variáció! Látszik, hogy imádsz főzni.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűséges, finomságos!

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép! Mint egy mestermű! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez fantasztikus, nagyon guszta lett:) Akár hidegtálak fő díszeként is el tudom képzelni, mert olyan klassz.

    VálaszTörlés
  6. Csodálatosan szép lett! Nem vagyok vega de szívesen megkóstolnám, egy asztaldísznek is eltudnám kébzelni olyan jól mutat!:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép,tökéletes!!!!Türelem odaadás!!!!szívesen falatoznék belőle,mert szeretem a zöldséges ételeket!!
    Ahogy elolvastam az elkészítést,csak még annyit Gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép, gusztusos lett. Igazi mestermunka!

    VálaszTörlés
  9. Olyan szép, akárcsak egy torta!

    VálaszTörlés
  10. Nekem jöhetne a salátád :)) Ugyanis zöldségimádó vagyok :))

    VálaszTörlés
  11. Mint egy torta, nagyon szép, azt hiszem nekem nem lenne ennyi türelmem hozzá, pedig főzni én is szeretek.:)

    VálaszTörlés
  12. De guszta! És milyen ötletes! Egy finom sült mellé kiváló köret is lehet! Olyan mint egy zöldség torta! Szép!

    VálaszTörlés
  13. Első ránézésre tortának gondoltam:-)
    Nagyon szép és ötletes!

    VálaszTörlés
  14. Nezz be hozzam van valami szamodra:)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szép és látványos!!!
    Nézz be hozzám, van számodra egy-két díjam :)
    http://vicuska13.blogspot.com/2011/09/megint-dijakat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. :)))

    VálaszTörlés