2012. március 11., vasárnap

Kukoricabundába bújt afrikai harcsa

 
Az alapihletet Dobos korábban készített fogása adta. Nagyon szerettem ezt a provanszi fűszerezésű pácban érlelt halételt, gondoltam miért is ne öltöztethetném fel? No, ne csak úgy egyszerűen, legyen ez kukoricalisztből készült vajastészta. Ezen a ponton melléfogtam. A kukoricaliszt sajátosságai miatt szerintem több folyadékot venne fel sülés közben… Kicsit rusztikus lett, de finom.


Hozzávalók:
- 6-8 szelet afrikai harcsa filé
- 8 evőkanál olívaolaj
- 2 citrom leve
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál tárkony
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
Tésztához:
- 30 dkg kukoricaliszt
- 25 dkg vaj
- 0,5 dl víz
- 1 kávéskanál ecet
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:
A filéket sóztam. A citromlevet, olívaolajat, az aprított petrezselyemzöldet és a zöldfűszereket összekevertem. Ebbe a pácba forgattam a halszeleteket és karikára vágott vöröshagymával rétegezve pár órát (3-4 óra) érleltem.
A tészta alapanyagait összegyúrtam, majd fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe raktam. A halszeleteket a pácból kivettem és papírtörlővel felitattam róluk a felesleges olajat. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra kinyújtottam, és a halat, mint a rétest „becsomagoltam”. Felvert tojással lekentem. 180-190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem. Salátával tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

16 megjegyzés:

  1. Hát nekem nagyon tetszik, izgalmas ez a kukoricás vajas tészta:) Még nem jutott eszembe, hogy abból is lehetne készítni. A hal meg nagyon egészséges, jó ötlet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!! Egyik kedvenc halam az afrikai harcsa, de így még nem készítettem, pedig nagyon finom lehet. Cukkinis pitét sütöttem kukoricalisztből, és az nagyon finom lett, így eltudom képzelni a hallal is.:)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a kukorica lisztet, újabban gyakran használom. Nagyon tetszik az alkotásod színvilága.

    VálaszTörlés
  4. Tetszik, hogy kísérletezel, én is szoktam, sőt ezt szeretem igazán! Kipróbálni, kigondolni új dolgokat, vagy sikerül, vagy nem :)
    Ezért nem nagyon valósítom meg mások receptjeit. Amit meglátok a piacon, abból főzök valamit ...,
    A kukoricadarát is kedvelem!

    VálaszTörlés
  5. Esküszöm, mintha valami 19.századi úri vacsorát látnék :) Nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Igazi finom különlegesség !

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik ez a "bunda". Gondolom más húsfélén is kivitelezhető... Ínyemre lenne, szívesen elfogyasztanám!

    VálaszTörlés
  8. Ha én jóba lennék a hallal... de nem. :-)

    VálaszTörlés
  9. A kukoricalisztás tésztát ki is fogom próbálni, mert csodás látványra is! Nagyon jó kis ötlet!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép lett, igazán finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Én így rusztikusan is megenném :D Bár amúgy sem látok hibát benne ;)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta! Hogy kicsit rusztikus lett, direkt előnye :)
    A salátád is nagyon szép, ízléses!

    VálaszTörlés
  13. Nézzél már be hozzám légyszíves!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta, és én imádom a harcsát.Nem baj, hogy rusztikus, attól még csak finomabb!:)

    VálaszTörlés
  15. Számomra érdekes ez a kukoricabunda, épp ezért megkóstoltam volna szívesen... :)

    VálaszTörlés