2012. november 29., csütörtök

Csokoládétallérok

Tavaly karácsonykor készültek ugyan, de úgy gondoltam feltétlenül megmutatom. Nincs is ennél tökéletesebb saját készítésű ajándék, ha nem szeretnénk sokat pepecselni. A csokoládé ebben a formában rendkívül addiktív, ráadásul elkészítése nagyon egyszerű, akár a gyerekeket is be lehet vonni a mókába. Azt szeretem benne, hogy a vékony csokoládé minden falatján különféle ízek érvényesülhetnek, mert az ízesítésnek csak a fantáziánk és a spájzunk tartalma szabhat határt. Készíthetjük a kedvenc csokoládénkból, sőt a csokoládékat kombinálni is lehet. Szépen csomagolva, igazán dekoratív ajándék.


Hozzávalók:
- 100 g minőségi étcsokoládé (Tejcsokoládé, fehércsokoládé)
- 1 g porított kakaóvaj (Elhagyható!)
- Aszalt és/vagy liofilizált gyümölcsök
Opcionálisan:
- Diófélék
- Őrölt fahéj, őrölt kardamom, chili

Elkészítése:
A feltétnek használt hozzávalókat, fűszereket célszerű magunk mellé készíteni, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágva, a dióféléket felaprítva.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A csokoládét apróra tördeljük és gőz felett megolvasztjuk. (Én temperáltam, de nem feltétlenül szükséges.) Az olvadt csokoládét evőkanállal a sütőpapírra cseppentjük, és a kanál hátoldalával kissé elsimítjuk. Próbáljuk hasonló méretű tallérokat kialakítani. Szilárdulás előtt ráhalmozzuk a gyümölcsöket, fűszereket, dióféléket.
Ha megszilárdult a csokoládé, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról és már fogyaszthatjuk is.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet! Finomak és csodaszépek! Ennek tényleg csak örülni lehet! :-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek! Nem fogod elhinni, hogy hazafelé ezen gondolkodtam, hogy ki kéne valami hasonlót próbálni és este akartam neten keresgélni recepteket... és tessék itt van :) Azt megkérdezhetem, hogy Te fixen ugyanazt a bevált csokit szoktad használni, vagy változó?

    VálaszTörlés
  3. Milyen jól mutatnának celofán tasakban egy szép masnival....Így képzeltem el. Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  4. De jó! Megjegyzem, most az jutott eszembe kis saját díszítésű, készítésű ajándék gyerekeimtől az osztálytársaknak.

    VálaszTörlés