…avagy spárga. Azt sajnos nem
tudom, hogy miért illeték ezen a néven, de ha valakinek van ötlete szívesen
veszem. Talán a földből kinyúló nyuszifülekre emlékeztető formája miatt…
Mindenesetre ez itt a világ egyik legegyszerűbb spárgareceptje. Köretként vagy csak magában…
Hozzávalók:
- 80 dkg zöldspárga (Vagy fehér, ki
mit szeret.)
- 5 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
Elkészítése:
A megmosott és
megtisztított spárgát enyhén sós vízben roppanósan puhára pároltam. Ez kb. 10
percet vett igénybe, de alapvetően a spárga zsengeségétől függ. Leszűrtem. Egy
tűzálló üvegedényt kikentem vajjal, majd belehelyeztem a spárgát. Sóztam, borsoztam.
Tetejére rákockáztam a maradék vajat és megszórtam zsemlemorzsával. A
tojássárgájákat tejföllel elkevertem és ráöntöttem a spárgára. 190 fokra
előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Forrón tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Nagyon szeretjük mi is, nálam is hasonlóan készül, de csak vaj és Panco-morzsa kerül rá...
VálaszTörlésMi is nagyon kedveljük, régen Magyarországon még termesztettem is nagyipari mennyiségben:) Azért nevezték nyúlárnyéknak is, mert nyáron akár 1-1,5 méteresre is megnőhetnek a levelei, ami kisebb állatokan árnyékot nyújthat:)
VálaszTörlésNagymamámék kertjében volt nyúlárnyék, de csak dísznövény volt, fogalmam sem volt róla, hogy ehető. Szép nagyra nőtt, virágcsokrok díszítésére kiváló volt. A nyuszik valóban megbújhattak az árnyékában:-)
VálaszTörlésMilyen finom lehet, és mennyire egyszerű elkészíteni! Nagyon jól hangzik :-)
VálaszTörlés