A XIX. századi magyar gasztronómiára a francia konyha erős hatást gyakorolt, annak köszönhetően, hogy számtalan francia szakács dolgozott hazánkban. Megjelentek a francia szakkifejezések, a század végére pedig a gasztronómia nyelve a francia lett.
Egy tipikus francia édességet hoztam, melynek neve manapság kevésbé divatos, mint olasz panna cottáé, pedig szinte szóról-szóra ugyanúgy készül. A selymes, vaníliás-mandulás édesség mellé jól illik a savanykás ízű málnaöntet.
Hozzávalók:
· 2 dl tejszín
· 2,5 dl tej
· 10 dkg mandula
· 1 vaníliarúd
· cukor
· 1 csomag lapzselatin
Málnaöntethez:
· 50 dkg málna
· 2-3 evőkanál cukor
· 1 lapzselatin
Elkészítése:
A nagyobb darabokra aprított mandulát és a vaníliarúd kikapart magjait a tejben felforraltam és 15 percig állni hagytam. Ezt követően, sűrű szövésű vásznon leszűrtem. A mandulás tejhez adtam a tejszínt és a cukrot. Felforraltam, majd hozzákevertem a beáztatott zselatinlapokat (1 lap kivételével). Formába öntöttem és 3 órára hűtőszekrénybe tettem. A málnaöntethez a megmosott málnaszemeket késes mixerrel pépesítettem, és szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a cukrot, a zselatinlapot és felforraltam.
A megszilárdult tejpudingot a formából kiborítottam, a málnaöntetet köré tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Zita!
VálaszTörlésEzt csak most fedeztem fel, jobban is hangzik, mint a panna cotta. Milyen gyönyörűen tálaltad!
VálaszTörlésÉn meg igazán csak most fedeztem fel,és igazán guszta, és a málnaöntet szine?!:))))
VálaszTörlés