Ezzel a finom mandulás kaláccsal több korabeli szakácskönyvben is találkoztam. Nálam Zemplényi Antónia 1863-ban kiadott receptkönyve alapján készült. A kelt tészta arányai tökéletesek, érdemes kipróbálni bármely más kelt édességhez is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 25 g élesztő
- 6 dkg cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 10 dkg mandula
- 12 dkg mazsola
- 8 dkg porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítése:
A lisztet a porcukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval elkevertem. A vajat megolvasztottam. A tejszínt és a tejet enyhén meglangyosítottam (Nem szabad túlmelegíteni, langyos legyen!), belekevertem 1 csipet cukrot és belemorzsoltam és elkevertem az élesztőt. Pár perc alatt felfutott. A liszthez öntöttem az élesztős tejszínt, a 4 tojássárgáját.
A turmixgép dagasztóspiráljával dagasztani kezdtem, mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. Alaposan kidolgoztam, amíg szép hólyagos lett a tészta. (15-20 percet vett igénybe.)
Kelesztő tálban - kevés lisztel megszórva - 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Előkészítettem a tölteléket: A mandulát apróra vágtam és a többi hozzávalóval elkevertem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam. Előkészítettem a sütőpapírral bélelt formát. A tésztát 3 részre vágtam, a forma méretének megfelelően. Belehelyeztem az első réteget. Rászórtam a töltelék felét, erre ismét tészta- töltelék- tészta került. A leeső tésztadarabokból fonatot készítettem és a kalács tetejére helyeztem. Duplájára kelesztettem, majd tojásfehérjével megkenve, 180 fokon kb. 45-50 perc alatt készre sütöttem. 20 perc után célszerű rátenni egy réteg alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje. A sütés vége előtt 10 perccel meglocsolgattam 1 dl tejjel. (Ettől a kelt tészta nagyon finom foszlós lesz.)
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Mhmm, nagyon jól hangzik és istenien néz ki! Pénteken egy barátnőm nálam reggelizik, már tudom, mivel kápráztatom el ;)
VálaszTörlés