Ma szinte bele sem gondolunk, hogy régen milyen nehéz is lehetett egy háziasszonynak helyt állni hűtőszekrény, egy jó sütő vagy akár egy egyszerű turmixgép nélkül. Sokszor szükség volt azokra a fortélyokra is, melyek a maradékok hasznosítását célozták.
Következzék most egy olyan recept, melynek alapja a maradék sült csirke. Ez a finom haschéfánk nemcsak levesbetétként használható, jó alternatívája lehet a fasírtnak egy főzelékhez vagy salátához is.
Hozzávalók:
· 15 dkg sült csirke vagy pulyka
· 5-6 db csiperkegomba
· ½ zsemle
· 1 dl tej
· petrezselyemzöld
· 2 tojássárgája
· só
· szerecsendió
· zsemlemorzsa
Elkészítése:
A maradék sültet és a gombát apróra vágtam. A zsemlét tejbe áztattam, pár perc múltán kinyomkodtam és a húshoz adtam. Sóval, szerecsendióval fűszereztem, végül hozzáadtam a petrezselyemzöldet és a tojássárgájákat is. Alaposan összekevertem, majd vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából. A gombócokat zsemlemorzsába forgattam és bő olajban kisütöttem. Húslevesbe csak tálaláskor került!
Forrás: Czifray, 1829.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése