Ennyi friss borsó és spárga mellett, adta magát ez az étel. Elkészítése kissé időigényes, de megéri a fáradozást. Csak egy hajszállal tér el a hagyományos ízektől, aki megkóstolja, szeretni fogja.
Hozzávalók:
- 90 dkg sertéscomb
- 15 dkg zöldspárga
- 12 dkg borsó
- 15 dkg garnéla
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 zsemle
- 1 dl tej
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só,bors
Gombamártáshoz:
- 6-7 db nagyobb csiperkegomba
- 2 evőkanál tejföl
- 3 dl húsleves
- 2 dkg vaj
- petrezselyemzöld
- só,bors
Elkészítése:
Töltelék: A spárgát, zöldborsót megtisztítottam, megmostam. A zöldségeket és a rákot külön-külön enyhén sós vízben puhára pároltam. Leszűrtem, hűlni hagytam. A zsemlét tejbe áztattam. 3 dkg vajat olvasztottam, beleraktam az apróra vágott petrezselymet, a kinyomkodott zsemlét, spárgát, borsót és a rákot. Átkevertem. Hozzáadtam 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját. Sóztam, borsoztam és folyamatosan keverve készre sütöttem. (Pontosan úgy, ahogy a töltött csirke töltelékét készítjük.)
A sertéscombot középen felszúrtam, beletöltöttem a tölteléket. Sóztam, majd egy kevés vízzel (0,5 dl), lefedett edényben párolni kezdtem. 1óra 180 fokos sütőben. Majd fedő nélkül 30 perc alatt pirosra sütöttem.
Közben elkészítettem a gombamártást: Vajon megdinszteltem a szeletekre vágott gombát, sóval és borssal fűszerezve. Amikor kissé megpirult 2-3 evőkanál lisztet szórtam rá, majd átkevertem és felöntöttem a húslevessel. Az aprított petrezselyemzöldet beleszórtam. 10 percig főztem, majd hozzákevertem a tejfölt, és még egyszer felforraltam.
A hússzeleteket rizzsel és gombamártással tálaltam.
Forrás, Czifray, 1829.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése