Németh Zsuzsána „burgonya mártással” című receptjét készítettem el ma. Akkoriban is sültek mellé tálalták köretként, így arra gondoltam, miért ne hozhatnám hozzá a kedvenc rozmaringos sültcsirke receptemet. Összeillő páros.
Azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete...
Hozzávalók a csirkéhez:
· 80-90 dkg csontos csirkemell vagy csirkecomb (Ha csirkecombból készül, intenzívebben átjárja a rozmaring íze.)
· só, bors
· 2 ágacska rozmaring
· 2 fej vöröshagyma
· 1 db kápia paprika
· 2 gerezd fokhagyma
Hozzávalok a körethez és a mártáshoz:
· 0,5 kg burgonya
· 3 dkg vaj
· 1 dl mustár
· 1 teáskanál dijoni magvas mustár
· 1kávéskanál fehérborecet
· 1 dl tejszín
Elkészítése:
A csirkét alaposan megmostam, sóztam, borsoztam, majd kacsasütő edénybe helyeztem. Mellé került a negyedelt vöröshagyma, fokhagyma, paprikaszeletek és a rozmaring ágak. 1 dl vizet öntöttem rá, és lefedve 190 fokon pároltam. Amikor átpárolódott, fedő nélkül még kb. 20 perc alatt pirosra sütöttem.
A burgonyát megtisztítottam, megmostam és kockára vágva enyhén sós vízben puhára föztem. Elkészítettem a mártást. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a mustárt és a borecetet. (Eddig tartott az eredeti recept.) 1 dl tejszínnel lágyítottam a vad mustárízt. (Akár több tejszín is kerülhet bele izlés szerint.)
A csirkét felszeleteltem, a burgonyával és a mártással tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
finom lehet, ha lesz friss rozmaringom és zöldségek akkor el is készítem:-)
VálaszTörlés