Senkit ne tévesszen meg ez a csirkepörköltre emlékeztető megjelenés, mert ennek az ételnek semmi köze hozzá. Édesen-savanyú, pikáns fogás. Egyszerűen tökéletes.
Az eredeti recept Zilahy Ágnestől származik, aki így írt róla:
„Debreczenbe nem történhet civislakodalom a mazsolás csirke nélkül; e gazdag, pikáns izű étel egészen debreczeni és évszázadok óta hagyományosan lakodalmi eledel. Nagy mennyiségbe szokták ott ezt a csirkét késziteni; de természetesen kis háztartásban készithetjük egy-két csirkéből is. Ezt a debreczeni lakodalmak alkalmával első ételnek szokták tálalni.”
Hozzávalók:
· 1kg csirkecomb
· só
· 1 citrom
· 1 dl fehérborecet
· 12 dkg mazsola
· 2 evőkanál cukor
· 1,5 dl fehérbor
· 2 dkg zsír
· 2 evőkanál liszt
· 2 evőkanál pirospaprika
Elkészítése:
A megmosott csirkecombokat sós vízben puhára főztem. A citromot karikákra vágtam 1 dl borecetben és 2 dl vízben 10 percig főztem. Egy harmadik edényben a cukros mazsolát fehérborban pároltam puhára. Amikor a csirke is megpuhult, hozzáadtam a boros mazsolát és az ecetből kivett citromkarikákat (leve nem kell!). Pirospaprikás rántást készítettem, és 2-3 percig forralva besűrítettem. Nokedlivel tálaltam.
Forrás: Zilahy Ágnes, 1892.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése