2011. június 6., hétfő

Birkapörkölt

A Hungarikum Szövetség Elnöke Birinyi József szerint hungarikumnak nevezhető minden olyan termék, alkotás, vagy szellemi érték, amely - Magyarországon és a világ bármely más országában -  egyértelműen Magyarországhoz köthető.
A birkapörkölt igazi klasszikus. Hungarikumnak az 1800-as évek első harmadától tekinthető a II. József reformtörekvései ellen fellépő magyar nemességnek köszönhetően. (Erről bővebben itt posztoltam: http://reformkorikonyha.blogspot.com/2011/05/gulyas-aporkolt-es-paprikas-tortenete.html)



Az érdem ezúttal a családom férfitagjaié. Lássuk be, a bográcsos pörköltfőzés egyértelműen férfimunka. Receptet nem írok, mert az évszázados tradíciónak köszönhetően a jó pörköltre mindenkinek megvan a maga jól bevált verziója.


Hozzá ropogós héjú, friss kenyér dukál. Ha valaki kedvet érez a kenyérsütéshez, a nálam abszolút bevált receptet Limaránál találja itt:
A képen látható kenyér abban tér el az eredeti recepttől, hogy tönkölyliszt helyett 50 dkg Bl 80-as kenyérliszttel készült.

2 megjegyzés:

  1. Jól van na! Megtaláltam, mert eszembe jutott a lista. Igen, ez az a puha fehér bolti tipusú házi kivitele. Fel ugyan nem vágtad, de olyan lágy belsejűnek tűnik.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, nagyon finom! Azért szeretem, mert nagyon változatosan variálható.

    VálaszTörlés