2011. szeptember 21., szerda

Burgonya olasz módon

A régi ételek különleges elnevezései a 19. században születtek. Egy nyelvészeti cikkben olvastam, hogy milyen logika mentén csoportosíthatóak: tartalmaznak személy- (Károlyi, Esterházy, Teleki), cég- (Astoria, Royal, Waldorf, Hungária) földrajzi- (alföldi, bakonyi, hortobágyi, provence-i, vesztfáliai) és fantázianeveket (erdészné, hentes, hercegnő, jóasszony, kertészné, márkiné, molnárné, pékné, udvarmester, vadász módra). Addig általában egyértelműen utaltak az alapanyagra vagy húsrészre, konyhaműveletekre, készítési módra, a tészta alakjára, az edényre stb. Azt tapasztaltam, hogy minden „olasz módon” készült, amiben tipikusan a parmezán, mint alapanyag megjelent.
Már régen terveztem kipróbálni ezt az ételt, az apropója, hogy este amúgy is rakott burgonyát terveztem, így a krumpli és a főtt tojás adott volt. Kis adaggal készítettem, mert a füstölt csülök miatt, nekem ez egy kicsit nehéz étel. Apa volt az áldozat. Mikor feltálaltam elé, megkérdeztem: „Szerinted, hogy írjam a receptet? Ez egyszemélyes vagy kétszemélyes adag?” „Talán, inkább kettő.” Vacsora után: „Nos, akkor?” „Egyértelműen egy!”  


Hozzávalók (1 személyes adag):
·         3 nagy szem héjában főtt burgonya
·         20 dkg tejföl
·         1 evőkanál liszt
·         1 /2 fej vöröshagyma
·         2 főtt tojás sárgája
·         5 dkg füstölt főtt hús (nálam csülök sovány része)
·         ½ kávéskanál szardellapaszta
·         6 dkg parmezán sajt + díszítéshez
·         10-12 karika füstölt kolbász
·         1 evőkanál zsemlemorzsa
·        
·         5 dkg vaj

Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágtam, kevés vajon dinszteltem. 1 evőkanál liszttel megszórtam és kissé megpirítottam. (Pár keverés.) 0,5 dl vízzel, majd a tejföllel öntöttem fel. és folyamatos keverés közben sűrűre főztem. Hozzáadtam a felkockázott füstölt húst, a villával összetört tojássárgájákat, a szardellapsztát és a sajtot. Még egyszer felforraltam.


A kerámiaedényt kivajaztam. A burgonyát felkarikáztam, és az edény aljára raktam belőle egy sort. Ráöntöttem a tejfölös mártás felét, erre egy sor füstölt kolbászt rétegeztem, majd ismét burgonya és felülre a mártás következett. A tetejére 1 evőkanál zsemlemorzsát szórtam, rá néhány kocka vajat raktam. 190 fokos sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütöttem. Parmezánnal díszítve tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

22 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, és főleg laktató lehet. Most ebédre be is vállalnám.:)

    Nálunk is apán tesztelem az elkészült ételeket, és mondhatom elégé kritikus, megmondja ha nem ízlik neki. Igaz mondania sem kell, mert különben falja befelé.:))

    VálaszTörlés
  2. Hmmmmm, nagyon gusztusos! Milyen jó kis edényben sütötted. A rakott krumpli amúgy is csak jó lehet, de ez már valami csúcskategória! :-)

    VálaszTörlés
  3. Én most nagyon odaültem volna Apa helyett! ;)
    A rakott krumplit imádom, hát még így megspékelve!
    Igazán édes az a tálka amiben sütötted, körül is nézek, hogy magamnak a kis adagokat ilyenben tudjam sütni, a receptet pedig elcsenem! :)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett a krumplid, a füstölt hús biztos még jobban feldobta az ízét.

    VálaszTörlés
  5. Így felturbózva, nemsemmi!! :) Úgy látom, mindenhol a férjek a főkóstolók (nem is áldozatok):))) Az enyémnek sem kell mondania, úgyis látom az első falatnál, hogy hogy sikerült. :)))

    VálaszTörlés
  6. Pont dél van, és én itt nyelek nagyokat (ahelyett, hogy ennék...). Jól néz ki nagyon.

    VálaszTörlés
  7. Most sül a rakott krumplim :D és mielőtt rászórtam a sajtot, megakadt a szemem a parmezánon, de aztán levettem róla. Pedig akkor "majdnem összefőztünk" volna... :)))
    Tetszik a recept, de az edénykéd is nagyon...nem tudom eldönteni, melyik jobban. :))

    VálaszTörlés
  8. Nekem is rögtön az edénykéden akadt meg a szemem, úgy tűnik mindannyiunknak felkeltetted vele az érdeklődést. :)) No és ez a recept sem semmi, rakott krumpli jöhet bármikor :))

    VálaszTörlés
  9. Szívesen lettem volna én is áldozat! Szerintem is, ez egy adagnak felel meg :D

    VálaszTörlés
  10. De finom! Klassz a kerámia edényed is, én nagyon szeretem őket minden formában!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon laktató lehet és finom is:) Az edényed nekem is nagyon tetszik, szép és praktikus is.

    VálaszTörlés
  12. De jó volt olvasni a beharangozó szöveget! Olyan jókat tudsz írni, mindig tanul az ember tőle! És persze a burgonyás kis fazék is csábító!!

    VálaszTörlés
  13. Nekem is először az edény ragadta meg a figyelmemet,nagyon csinos kis darab!!!De a benne főtt étel sem rossz,ebédre jól jött volna!!!

    VálaszTörlés
  14. Jó kis recept! Biztos nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta és biztos nagyon finom is ! Akkor ki maradt éhen a végén?:-))

    VálaszTörlés
  16. Nagyon finom lehet, az edény is nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  17. Ilyen áldozatot én is szívesen vállalnék! Biztosan finomságos!

    VálaszTörlés
  18. NAgyon szép a kis kerámia edény, a rakott krumplit pedig bármikor, bármilyen formában nagyon szívesen megenném! :) Nagyon fincsi lehetett!!

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm szépen mindenkinek. Igen, tényleg nagyon hasonlít a rakott krumplira, de egy kicsit több annál. Mellette rakott krumpli is készült, így senki sem maradt éhen. Az edénybe én is első látásra beleszerettem. A METRO-ban vettem. Csalóka a mérete, mert elég nagy adag étel fér bele, ezért is vaciláltam, hogy hány személyes adagnak tituláljam. :)))

    VálaszTörlés
  20. Megint érdekes információkat osztottál meg velünk, köszi! A rakott krumpli meg bármikor jöhet, bármilyen formában:-)

    VálaszTörlés
  21. Finom lehetett, olyan jó zaftos.

    VálaszTörlés