2011. szeptember 28., szerda

Jókai bableves és díj

Csülkös, meg kolbászos, meg tejfölös. Gondolom, elképzelésetek sincs kinek a kedvérét készült, ugye?
A Jókairól elnevezett bableves igazi klasszikus. Gundel szerint Jókai Mór „füstölt (szopós) malac körmével szerette a bablevest, de egyrészt hol van ma ilyen, másrészt nem tudhatjuk, ki, melyik üzletben, mikor nevezte el a levest az íróról” Ha az elnevezés forrása bizonytalan is, az bizonyos, hogy Jókai így, csülkösen, kolbászosan, tejfölösen, csipetkével szerette a bablevest. Az író névadója volt számos más ételnek is. Ismeretes töltött paprika Jókai módra, bélszínfilé Jókai módra, borjújava Jókai módra, Jókai-béles és Jókai-torta is.


Hozzávalók:
·         1 füstölt csülök
·         füstölt kolbász
·         ½ kg tarkabab
·         1 fej vöröshagyma
·         2 szál sárgarépa
·         1 szál gyökér
·         1 csomó petrezselyemzöld
·         bors, pirospaprika, 1 evőkanál liszt
·         csipetke

Elkészítése:
A babot és a csülköt is, külön-külön egy éjszakára hideg vízbe áztattam. A csülköt - annyi vízben, hogy ellepje- puhára főztem. Kivettem, és hűlni hagytam, majd apró kockákra vágtam. Főzővízébe tettem a babot és a vöröshagymát, majd amikor a bab kicsit puhulni kezdett a megtisztított zöldségeket és a kolbászt is. Pirospaprikával és borssal fűszereztem. Az utolsó percekben belefőztem a csipetkét, és hozzáadtam a csülökkockákat. 1 evőkanál liszttel és kevés zsiradékkal rántást készítettem, ezzel sűrítettem. Tejföllel és friss kenyérrel tálaltam.
Ez a mennyiség elég tetemes, ezért én csipetke nélkül a felét le szoktam fagyasztani.


A minap Barbi volt olyan kedves és megajándékozott a „sokoldalú blogger díjjal”. Ezúton is nagyon köszönöm, megtisztelő, hogy rám is gondoltál.
Ezt a díjat két bloggernek szeretném továbbajándékozni. Vianne-nak, akinek csodás bonbonjai, desszertjei lenyűgözőek, Márai idézeteit olvasni élmény, és a Balhétterem Emőkéjének, aki újraértelmezte az Update táplálkozást, blogja az ötletes receptek kifogyhatatlan tárháza.
Fogadjátok szeretettel.

19 megjegyzés:

  1. A díjhoz gratulálok, a leves pedig nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. De jól esne most egy ilyen finom tányér leveske, puha kenyérkével!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Most jól megkívántam, pedig ma már betoltam két tányér borsóleveskét. :)

    VálaszTörlés
  4. A bablevesed is díjat érdemel nagyon guszta! Gratulálok a díjadhoz!

    VálaszTörlés
  5. Óóó hát köszi! :) Éljen az update :P Lehetne inkább a bablevest? ;))

    VálaszTörlés
  6. Csak nem a férjednek?? :)))
    Gratulálok a díjakhoz!

    VálaszTörlés
  7. Ú, micsoda szín- és ízvilág :))

    VálaszTörlés
  8. Nyamii! Ez lesz nálunk holnap, csak kolbász nélkül! :)) Nagyon szeretem! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát nem mondom, bele tettél apait-anyait! Ez aztán egy ütős leves! Csülökkel ritkán főzöm...Ez annyira guszta, rögtön éhes lettem, pedig még korán van...

    VálaszTörlés
  10. Nos, a régiek még tudták mitől döglik a légy!))

    VálaszTörlés
  11. De durvaaaaa! Gratula a díjhoz, Rád nagyon illik! :-)

    VálaszTörlés
  12. Megérdemelted a díjat! A leves pedig nagyon guszta, most szégyen ide, szégyen oda, én is bablevest raktam fel, de azt hiszem ez a kettő nem ugyanaz, éppen ezért ezt tuti ki fogom próbálni!!! :)) Sorry!

    VálaszTörlés
  13. Szerintem is így az igazi, csülökkel, tudott valamit ez a Gundel:))

    VálaszTörlés
  14. Tetszik a levesed, ebből jöhetne nekem is! :)) és én is elhoztam Neked ezt a díjat.. Kukkants hát be hozzám!

    VálaszTörlés
  15. Egyszerűen megéhezik az ember(lánya), ha ránéz:)
    Nagyon guszta! Gratulálok4:)
    És a díjhoz is:)

    VálaszTörlés
  16. A legkedvencebb bab levesem, a Jókai bab leves!
    Nagyon megéheztem most utána, mert nem sok tartós vacsorát ettem ma, és ez valami szenzációs...még az illatát is érzem:DDD

    VálaszTörlés