2011. szeptember 24., szombat

Mustos karaj


Ilyenkor ősszel ritka alkalom, hogy igazi mustot kóstolhatok, mert nincs túl sok szőlősgazda ismerősöm itt a közelben. Most azonban szükségem lett volna mustra. Az én családom nem arról híres, hogy ha valami akadály gördül elé ne tudná valami módon megoldani. Szükség törvényt bont, megoldottuk ezt is. A férjem hozott borszőlőt, és a kisfiammal nagy egyetértésben kipréselték a paradicsompasszírozón. Látnotok kellett volna a konyhát, de megérte. Az étel nagyon finomra sikerült. A mártás állagával nem vagyok teljesen elégedett, de a különleges ízélmény kárpótolt.


Hozzávalók:
·        70-80 dkg karaj
·        1 kávéskanál fehérborecet
·        2 dl must
·        2 szál sárgarépa
·        1 szál petrezselyem gyökér
·        1 nagy fej vöröshagyma
·        fél evőkanál friss vagy szárított kakukkfű
·        1 csipet őrölt szegfűszeg
·        1 csipet őrölt szerecsendió
·        ½ citrom reszelt héja
·        só, bors


Elkészítése:
A karajszeleteket sóval, borssal fűszereztem. A répát, gyökeret karikákra, a vöröshagymát csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon a hússzeletek mindkét oldalát kissé megpirítottam és kiszedtem. Helyükre a felaprított zöldségeket tettem és ezeket is kicsit átpirítottam. Visszatettem a zöldségek fölé a hússzeleteket és kakukkfűvel fűszereztem. Vízzel és 1 kávéskanál fehérborecettel öntöttem fel. (Lepje el.) Addig főztem, amíg a hússzeletek puhára főttek. A szeleteket kivettem, a zöldségekhez pedig hozzáadtam a mustot, a reszelt citromhéjat,  az őrölt szegfűszeget és szerecsendiót. 15 percig főztem, majd rúdmixerrel krémesre mixeltem.
Visszatettem a mártásba a hússzeleteket és még egyszer átforraltam. Hercegnő burgonyával tálaltam.

Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve

20 megjegyzés:

  1. Ez olyan mint a vadas, csak pepitában. Kellemes, aromás fűszerezettségű, szép a tálalás. Látom a herci nálad sem az utolsó helyen áll, mint köret))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet! Olyan szépen tálalsz, tanultad valahol? Az a szőlős, citromos csavartka nagyon ötletes és mutatós, ilyen burgonyát pedig csak láttam, de sosem készítettem, sajnálom rá az időt, pedig olyan gyönyörű! :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, isteni lehetett:) Én is pont arra gondoltam, ez olyan, mint a vadas, csak mustos:) Hercegnő burgonyát még én sem készítettem, mert nincs hozzá türelmem, de most hogy láttam a te gyönyörűségeidet, talán megpróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, nekem is a vadas ugrott be, de sokkal különlegesebb lehet. Már megint micsoda látványos tálalás, ez a hercegnőburgonya annyira guszta, lehet, hogy rászánom magam, de annyi mindenre írom ezt. A mustkészítés tényleg nagy élmény, gyerekkoromban mi is csináltunk anyukámmal. :-)

    VálaszTörlés
  5. Must aztán belecsaptál a lecsóba ezzel a tálalással :)

    VálaszTörlés
  6. A hús, megszokott finomság Tőled, de a tálalásod, eszméletlen jó! Az a csöppnyi szőlő nyárs...Hát behalok tőle...

    VálaszTörlés
  7. Hmm, ez milyen finom lehet! A férjem szereti nálunk a mustot (mekkora ötlet a mustkészítés kicsiben! ;D), szerintem tetszene neki. Szerinted a hercegnő burgonya helyett milyen köret illene még hozzá? Köszi! :)

    VálaszTörlés
  8. Újra gyönyörű a tálalás, a husi pedig biztosan különlegesen finom!

    VálaszTörlés
  9. Csatlakozom az előttem szólókhoz! Remek az ötlet, remek a recept, és remek a tálalás is! Hamarosan kipróbálom. Apósomnál már készül a must.

    VálaszTörlés
  10. Teakert: Üdv itt nálam! Van hasonlóság a vadassal, csak a fűszerezés tér el és a must használata. :)))

    Barbi, Trollanyu, Katuci: Köszi, próbálkozom. A hercegnő burgonya nálam is először készült, a családnak nagyon tetszett, úgyhogy nem utoljára. Azt gondoltam, hogy több munka lesz vele, de nem volt nagyon pepecs. Érdemes kipróbálni. :)))

    Tejszínhab: Köszi. :)))

    Kriszta: Örülök, hogy tetszik. Én a te kreativitásodtól vagyok lenyűgözve.:)))

    Csipet: Igen, nekem bejött. Köretként elsősorban burgonyában gondolkodnék, krokett, sült krumpli, esetleg diétásabban főtt krumpli. A polentát sem tartanám rossznak.:)

    Hannka: Köszi. :)))

    Thia: Köszi, remélem tetszik majd. :)))

    VálaszTörlés
  11. Nem tudom miért vagy elégedetlen már megint? Nagyon guszta lett és biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  12. Guszta a hús, a recept, a tálalás, tehát minden gyönyörűséges és finom, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  13. Csatlakozom... minden gyönyörű! :)
    Gyerekkoromban a nagypapám mindig csinált bort, imádtam a mustot!! :)))

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta, és isteni finom lehet. Kicsit vadas, de mégis más!!!

    Először azt olvastam, hogy mustáros, aztán csak lestem, miért kellett hozzá szőlőt préselni.:)))

    VálaszTörlés
  15. Csodás ismét, nem győzlek dícsérni a sok finomságért amit készítesz.

    VálaszTörlés
  16. Kimondottan különleges recept. A must eltudom képzelni mennyire puhitsa a hust, és pikáns izt ad hozzá. A diszités is szenzációs!
    Guszta és finom, amiben megvagyok gzőződve:DDD

    VálaszTörlés
  17. Milyen rendesek ezek a fiúk :)) Ilyen finomságokért cserébe, amiket készítesz nekik nem is csodálom, hogy így bevetették magukat :))

    VálaszTörlés