2011. szeptember 27., kedd

A szállodák közös étkezésének etikettje


Egy nagyon érdekes cikket találtam. A beküldője Boér Mária, aki családja irodalmi stílusban megfogalmazott szakácskönyvének részleteit mutatja be. A könyv család a 19. század közepétől összegyűjtött receptjei mellett, a kor egyéb érdekességeit is szerepelteti. Ilyen Széchy Lorenz Jozefa „A table d’hôte tízparancsolatja” című írása, mely a szállodák és magánpanziók abban az időben divatba jött közös étkezéseinek addig íratlan szabályait tartalmazza.

Forrás
„A table d’hôte tízparancsolatja”

1. Légy pontos, mivel a második kongatás után haladéktalanul elkezdik az étel felszolgálását. 
2. Kifogástalan toiletteben légy (délben a második reggelinél séta ruhában is meg lehetett jelenni, de a vacsorához egyesek estélyi ruhát öltöttek, mert innen egyenesen a színházba mentek).
3. Feltűnés, kíváncsiság, elfogultság nélkül jelenj meg.
4. Ne mutatkozz be első alkalommal – az urak bemutatása fiatal hölgyeknek, természetesen a mamánál és papánál, férjes asszony esetében pedig a férjnél kezdődik a szalonban, az ebédlőben pedig csakis az ebéd után ajánlatos bemutatkozni. Az asztaloknál ekkor már magánházaknál is szokásba jött a térkép alkalmazása, amelyből meg lehetett tudni az asztalnál ülők neveit.
5. Ne légy nagyon buzgó és szolgálatkész. A férfi semmi esetre se töltsön bort vagy vizet a mellette ülő hölgy poharába és ne segítsen a kabát le- vagy felvételében, a nők pedig ne legyenek kokettek. A hosszas magánbeszélgetés úgy szintén nem ajánlatos.
6. Lehetőleg nyugodt és vidám képet mutass, se nagy tetszést, se túlzott sajnálatot, se csodálkozást ne mutass valamely feltűnő személlyel szemben.
7. Ne lármázz a tányérral, pohárral, evőeszközzel, meg becses száddal evés közben. A felszolgáló személyzet után való kiabálásnak, vagy az emberi méltóságot sértő pisszegésnek nincs helye a közös étkezésnél. 
8. Az ételekből ne válogass, illetve ez csakis szemmel és semmi esetre sem villával ajánlatos. Az ételeket kritizálni nem illik.
9. Ne parfümözd magad túlságosan.
10. Légy kiállhatatlan akárhol, csak a table d’hotenál ne.

A teljes cikket itt olvashatjátok.


15 megjegyzés:

  1. Kedves Petra!
    Az említett szakácskönyv új kiadását és a kiadójával, az Emma asszony álnéven író Ignotus (szintén álnév, valódi neve Veigelsberg Hugó) szerkesztővel kapcsolatos érdekességeket megtalálhatod az alábbi címeken:
    Emma asszony levelei - Egy nőimitátor a nőemancipációért, Magvető Könyvkiadó 1985 (Magyar Hírmondó)
    Emma asszony szakácskönyve, Vince Kiadó, 2009
    Dede Franciska: Tartsd jól a bestiát! - Emma asszony (Ignotus) receptpályázata és A Hét szakácskönyve - egy századfordulós blog története, Kortárs Kiadó - Országos Széchényi Könyvtár, 2010
    Én mindegyik könyvet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból kölcsönöztem ki és nagyon jól szórakoztam rajtuk...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsanna!
    Nagyon szépen köszönöm a hasznos információt! Mindenképpen utána fogok nézni a könyveknek.:)))

    VálaszTörlés
  3. Újra és újra elcsodálkozom, hogy te miket tudsz a gasztronomia történetének terén.

    VálaszTörlés
  4. A ruhákat szívesen elfogadnám, de ez a sok szabály rémes :))

    VálaszTörlés
  5. Jókat mosolyogtam, de arra gondoltam, mennyire elfelejtjük (sajnos!)a modern világban a különféle etiketteket betartani, bármilyen téren. Nekem még megvan Dr. Réczey Ferenc, Pekáry Dagmar, "Etikett, Társasélet, Protokoll" című könyv, sokszor forgattam annak idején, hasznomra vált néhányszor!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Nagyon tetszik, s főleg a ruhák.

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, és elgondolkoztató.
    Sajnos kiment a divatból "a viselkedés", vagy pusztán csak az udvariasság. Sokszor megdöbbenek jártomban- keltemben.

    VálaszTörlés
  8. Érdekes volt olvasni, az akkori szabályok közül azért jó néhány - ha nem is teljes mértékben - még ma is megállja a helyét. A kép gyerekkoromat idézi vissza - na nem azért, mert ilyen öreg vagyok -, mivel volt egy könyvünk, ami tele volt hasonló képekkel. Ezek a ruhaköltemények már akkor is elvarázsoltak.

    VálaszTörlés
  9. Na ez igencsak találó, egypár embernek én is odamondanám, hogy "Ne lármázz becses száddal evés közben!" Nagyon tetszett, olykor mulattatott is. Nekem is van egy hasonló könyvem Köves J. Juliannától az ILLIK TUDNI A kulturált viselkedés szabályai c. könyv, régen olvasgattam, de emlékszem abban is voltak nagyon jó segítségek és megmosolyogtató szabályok is. :)

    VálaszTörlés
  10. Néha azt gondolom, szívesen kipróbálnám (egy-két este erejéig) ezt a kort.... Gyönyörű ruhák, illedelmes (felszínes) társalgás, kiszolgálás, majd színház....

    VálaszTörlés
  11. Nagyon érdekes volt olvasni ezeket a nem mindennapi szabályokat, de azért volt olyan is benne amit nem ártana most is alkalmazni !

    VálaszTörlés
  12. Örülök, hogy tetszett nektek. Manapság azt gondolom nagyon sok emberre ráférne egy kis illemtan oktatás. Sajnos, azt tapasztalom akár az autóvezetésben, akár vásárláskor, hogy az udvariasság és az előzékenység kihalófélben lévő fogalmak.

    VálaszTörlés