2011. szeptember 7., szerda

Tisza féle kugelhupf


Az gondolom, hogy a blogolás őszinte műfaj. Ez a recept tipikus példa erre. Írhatnám azt is, hogy ennél csodásabb süteményt még nem sütöttem, de nem így van. Ez a kuglóf nem az a klasszikus fajta, amit én valóban kuglófnak titulálnék. A szakácskönyvben „Finom kugelhupf” néven futott, de nálam inkább a „futottak még” kategória. Nem volt rossz, de mivel ízben egy hokkaido kalácshoz hasonló finomságra készültem… Hát mit mondjak, nem sikerült megugrania a mércét. A receptet ennek ellenére megmutatom, hátha valakinek jobban sikerül.


Hozzávalók:
·        25 dkg liszt
·        15 dkg vaj + forma kenéséhez
·        6 tojás sárgája
·        2,5 dkg friss élesztő
·        1 dl langyos tej
·        csipet só
·        8 dkg cukor
·        10 dkg mazsola
·        1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítése:
Ne tessék meglepődni, az elkészítés módja nem hasonlít a klasszikus kelt tészta készítéséhez.
A langyos tejben felfutattam az élesztőt. A puha vajat habosra kevertem, egyenként beleadagoltam a tojássárgájákat. Belekevertem a cukrot, sót, lisztet, az élesztős tejet és a mazsolát. ( Az állaga kevert tésztához hasonló, ragacsos.) Vajjal kikent formát kevés szeletelt mandulával hintettem és belesimítottam a masszát. Konyharuhával letakarva 2 órát kelesztettem. 180 fokon 20-25 perc sütést igényel. (Tűpróba!)

Forrás: Patay: A Tisza-család Szakácskönyve

21 megjegyzés:

  1. A fotón remekül néz ki, meglepő, de jó, hogy őszinte voltál... :-)

    VálaszTörlés
  2. Én így voltam a pavlovámmal. A hétvégén vakondtúrás torta készül nálam, kíváncsi leszek, hogy nálam hány pontot kap majd :)

    VálaszTörlés
  3. Azért reggelire kakaóval jöhetne :))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is jöhetne egy szelet! Ma még nem is ettem...Guszta!!

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon finomnak tűnik :)

    VálaszTörlés
  6. Az előbb kidobott a rendszer? lehet kétszer lesz meg a hozzászólásom! szóval, vagyunk ezzel így néha! első ránézésre nem is úgy néz ki..

    VálaszTörlés
  7. Pedig tényleg nagyon szépen néz ki a belseje. Persze attól még lehet rossz. Akkor már jobb lenne a ronda, de finom variáció:)

    VálaszTörlés
  8. Miért nem vagy megelégedve? Nagyon szép guszta lett!

    VálaszTörlés
  9. A fotó alapján ítélve tényleg csak jót lehet róla mondani. Nem tudom Petra, én is nagyon sok régi receptet elolvasok, és egyre jobban az a meglátásom, hogy régen minden más volt. Amivel sütötték, amiben sütötték, ahogyan sütötték. Lehet ez a recept akkor nagyon jónak számított, ki tudja? lehet ez volt "a" kuglóf akkoriban?

    VálaszTörlés
  10. Nagyon gusztának tűnik, de az sem baj, hogy a mérce Nálad magasabban van, nem sikerülhet minden, és nem baj, ha nem ízlik minden. :)))
    Viszont köszi az őszinteséget! :)

    VálaszTörlés
  11. Én azért magkóstolnám! Reggelire szeretem az egyszerűbb, esetleg akár szárazabb sütiket egy pohár tejjel, kakaóval. Nem hinném, hogy ez rosszabb volna, csak esetleg nálad ez a fajta, nem a szíved csücske. Bizony nagyon különbözőek vagyunk, sokszor meglepődöm, hogy másoknak az a kedvence, amit én biztosan meg sem ennék. Én megkönnyítem a saját dolgom, mert csak olyanokat teszek fel amit szeretnék a elsősorban a gyerkőceimnek megőrizni, tehát ami nagyon bejött. Külsőre nagyon szép lett és szívesen megenném azt a szeletet! :) Azt viszont díjazom, hogy őszintén megírtad, nálad nem ez a favorit! :)

    VálaszTörlés
  12. Én meg csodàlom a produktivitásod! Hihetetlen milyen termékeny vagy, nagyon szépen alakul ez a blog;)))

    VálaszTörlés
  13. Hát én még soha nem ettem kuglófot, meg nem is sütöttem, de szerintem jól néz ki.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Tényleg így van, hogy mindenkinek más az ízlése, lehet, hogy ez valakinek szuper kategóriás lenne.
    Nekem az volt vele a bajom, hogy ha kevert süteménynek tekintem, nem volt elég szaftos, inkább fojtós. Reggelire tejjel vagy kakaóval valószínűleg jó lehet. Kuglófnak meg azért nem tudom elfogadni, mert nem volt foszlós, mint az igazi finom kuglóf.

    VálaszTörlés
  15. A belevalók alapján finomnak ítélném, látványra is szép, s hogy nem felelt meg az elvárásoknak...hát Tiszáéknak más ízlésük volt. De őszinteséged értékelendő:-) !!!

    VálaszTörlés
  16. Biztos finom volt, csak szerénykedsz :-)

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szépen sikerült, és szerintem finom is lehetett!

    VálaszTörlés
  18. Én akár mikor ettem kuglófot - kolleganők behozták stb - azt hittem megfulladok. A többiek pedig agyba főve dícsérték. :) Ezer éve nem csináltam, van egy receptem otthon Anyukámnál, és az csak azért nem száraz, mert arra öntve van vmi narancsos szósz. Ha megtalálod a tökéletes kuglófot szólj lécci. :) De azért ebből is elfogadnám ott azt a szeletkét. :)

    VálaszTörlés