2012. június 14., csütörtök

Bonaparte krokettből burgonyalepény


Küzdöttünk, küzdöttünk. Bonaparte alulmaradt. Az eredeti recept próbálkozásai kudarcot vallottak, jött az „újratervezés”.
Már amikor hozzáfogtam aggódtam, hogyan fog ez a massza, tojás nélkül, bő olajban sütve egyben maradni? Ha reklámosan tálalnám a történetet: Serpenyő, bő olaj. A massza csúszik szét. Plusz két tojás, teflonserpenyő, olívaolaj. A massza még mindig csúszik szét. Sütő, szilikon piteforma. Az életkedvem csúszik szét…
Az első szeleteket még melegen próbáltam a formából kiszedni. Csak kanállal sikerült… Az íze azonban nagyon finom lett.
Mindenesetre, ha még egyszer valami hasonlóra adom a fejem, csakis a klasszikus krokett-et dobnám fel ezekkel a hozzávalókkal.


Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt, főtt tarja
- 3 tojás keményre főzve
- 3 nagy szem burgonya
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- só, bors
- 2 tojás

Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőztem és megtisztítottam. Melegen lereszeltem. A kemény tojásokat és a tarját kockákra vágtam. A tejet vajjal felforraltam és folyamatos keverés közben hozzáadtam a lisztet. Sűrűre főztem és kihűtöttem. A besamelhez dolgoztam a krumplit, tojást, sonkát, sajtot és sóval, borssal fűszereztem. Hozzáadtam 2 égész tojást és piteformába öntöttem. 180-190 fokon 35-40 percig sütöttem. Langyosra hűtve szeleteltem. Finomfőzelékhez tálaltam, de önmagában is finom.

Forrás: Patay: A Tisza-Család szakácskönyve

15 megjegyzés:

  1. Na én biztos nem kísérleteztem volna ennyit...landolt volna a kukába. Nekem ennyi türelmem nincs ilyenekhez. Hű, én biztos ki lennék borulva...De amúgy, ha nem írod le, fel sem tűnt volna olyan guszta!

    VálaszTörlés
  2. Véleményem szerint ki kéne hagyni azt a tejet, lecsökkenteni a liszt mennyiségét, a többi maradhat, olyan krumplifasírt szerű, amilyent szoktam sütni. Amúgy nagyon szép, az íze meg finom kell legyen.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg soknak tűnik a folyadék, bár a képen nem látom szétcsúszottnak, vagy ez már a javított verzió? :)) Különben rendkívül guszta, a háttérben található főzelékkel együtt!! Tetszik a zöld tányér! ;D Nekem is ilyen van, de lehet, hogy tévedek.. ? :)))

    VálaszTörlés
  4. Amikor kihűlt, már így tudtam szeletelni. A besamel nem lett híg hozzá, de a bekevert masszát hígnak éreztem. Plusz lisztet azonban már nem akartam hozzáadni. Ezért mondom, hogy egyszerűbb a hagyományos krokett, felturbozva.

    VálaszTörlés
  5. Csak legyőzted a nagy hadvezért - és az eredmény? Nagyon guszta ;)

    VálaszTörlés
  6. A hozzávalókból ítélve nagyon fincsi lehet! No meg ránézésre is.

    VálaszTörlés
  7. Vesszen Bonaparte :-DDD Gratula a kitartásodhoz, hogy azért sem hagytad magad :-)

    A végeredmény pedig szerintem szuper jó lett! A háttérben az a finomfőzelék is annyira csábító, hogy csak na :-)

    VálaszTörlés
  8. Igazi katona vagy:) Szuper lett szerintem is a végtermék:)

    VálaszTörlés
  9. Hmm a végeredmény mégs csodás!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon megkínlódtál, de a végeredmény nagyon jó lett. Guszta és finom is lehet, a hozzávalókból ítélve. :)

    VálaszTörlés
  11. Legeloszor is, nagyon bator vagy hogy igy at varazoltal egy krokett receptet, ami serpenyoben keszul, es lepenyt...vagyis QUICHE receptet keszitettel...vagy talan megsem? Mert nem tudom hogy nalatok a quiche es a lepeny egyforma, vagy hasonlo?

    A quiche szerint, fele tej 2 1/2dl es 4 tojas lazan osszeverve, es a vegen ra ontve a tobbi anyaghoz, vagy talan lazan osszekeverni. A besamel viszont ilyesmi modon keppen szet vallt, es az okan lett lagy...de amint eszre vettem ki dolgoztad az eredeti hibat, es nagyon jol sikerult. Hu de gazdag...rengeteg koleszterol van benne a tojas, tej, vaj, zsiradek hus, de a quiche-nek is igy van, de az ize azt el ismerem hog fantasztikusan finom!

    ui. sajnos a lanyom gepen nem tudom be allitani az ekezeteket, most itt tartozkokok egy honapig mig olaszban vannak.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finomak az alapanyagok kár lett volna likvidálni, biztos finom volt azért!

    VálaszTörlés
  13. A viszontagságok ellenére, szuper jól néz ám ki ;)

    VálaszTörlés
  14. Nekem nagyon tetszik és egyáltalán nem néz ki hígnak.

    VálaszTörlés