2012. június 9., szombat

Kemencében sült rétes

A férjem nagy álma volt évek óta, hogy építsen az udvarunkra egy búbos kemencét. Tájékozódott a technikákról, videókat keresett a neten. Körbekérdezte a kollegáit is, akik – puszta jóindulatból és szakértelemből – egy kérdésre minimum húsz különféle válasszal rukkoltak elő... :D
Az elhatározást tettek követték és nekifogott. Megépítette az alapot, a boltívet, vázat készített a búbhoz, rétegenként vitte fel és égette ki a vályogot. A második réteg kiégetésekor teszteltük először, nagy sikerrel. A harmadik réteg is kiégetésre került ezúttal rétessütéssel kombinálva. Hagyományos töltelékek mellett döntöttünk, receptet nem is írok, csak megmutatom.
 

A rétes a mai hungarikumok között is előkelő helyen szerepel, sütésének nagy hagyománya van.
Elnevezése a "réteges" szóból származik, ami a tészta hajdani készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt. A XVI. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. A XVIII.-XIX. század fordulóján változás következett be a rétes készítésében és sütésében. A rétestészta összetétele változatlan maradt, csak a technológia változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.  Forrás.
Czifray 1829-ben kiadott szakácskönyvében 14 különféle rétest említ, ahol a mai ismert klasszikus töltelékek mellett a különlegesebb csokoládés, citrusos, rákos, tejfeles, sódoros rétesek is szerepelnek.

23 megjegyzés:

  1. Csodálatosan guszta a rétesed! Férjednek gratulálok hogy ilyen ügyes, megérdemelne az a kemence egy fotót!Érdekes a rétes története, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a rétes! És milyen jó, hogy van egy kemencétek, gratulálok a férjednek!:)

    VálaszTörlés
  3. Woo-hoo, ez lehet csak igazán finom! Kóstolót, kóstolót!!

    VálaszTörlés
  4. Azt a mindenit!!! És hol a fotó a kemencéről??
    A rétes csodálatosan néz ki, nekem az egyik nagy kedvencem és a túrós is elsőként!
    Nagyon ügyes a kedves férjed, büszke lehetsz rá!! :)

    VálaszTörlés
  5. Petra, Gratulálok a férjedhez is, nagyon ügyes! A kemence "receptjét" nem tennéd közzé? Ugyanis az én álmom is egy kemence az udvarra. Férjem egyik kibúvója pedig, hogy nem tudja, hogyan kell készíteni:-)
    Nagyon szép rétesek sültek a kemencében, nem is tudnék választani.

    VálaszTörlés
  6. Én is csak gratulálni tudok a mesternek! Kár, hogy a kemencéről nem hoztál fotót...De ami késik az nem múlik...:o) A rétesek csodásak, biztos nagyon finomak voltak!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon irigyellek a kemence miatt, tudd meg!! :D A férjedhez csak gratulálni tudok, ügyes ember! :) A rétesek közül pedig mindegyik ízt megkóstolnám (túrós, almás, meggyes?)), mindegyiket nagyon szeretem! De mi az, hogy megkóstolnám?? Szerintem a fél tányérral eltüntetném... :P

    VálaszTörlés
  8. Köszi lányok! Fogok mutatni majd a kemencéről is fotót, de még nincs teljesen készen. Most jönnek a szépítgetős, kiegyenlítő munkák és a fehérre meszelés. Ha kész lesz büszkén fogom bemutatni nektek. :)))

    VálaszTörlés
  9. De várom, hogy láthassam! Micsoda férj! Kitett magáért rendesen. Te meg fantasztikus dolgokat fogsz benne véghezvinni, ebben teljesen biztos vagyok! Isteniek a rétesek!

    VálaszTörlés
  10. Férjnek gratulálok a kemencéhez, neked meg a gyönyörűen sikerült rétesekhez ;) Ezt hívják csapatmunkának! A történet külön kuriózum, még-még! :)

    VálaszTörlés
  11. Igazán gyönyörű rétesek egy vidám sztorival körítve! Én is nagyon várom a fotókat! Gratula egy megvalósult álmotokhoz! :-)

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörü rétesek, és nagyon de nagyon guszta és finomak. Szerettem volan látni a sikeres kemence sütőt...büszke lehetsz a férjedre. Légyszives tegyél fel a kemencéröl fotót, mert azt hiszme hogy nem csak én vagyok rá nagyon kiváncsi, de mindenki, mivel hogy megemlitetted...ez nem mindennapi eredmény. Gratulálok a férjed ügyességének!

    VálaszTörlés
  13. Csodás rétesek, gratulálok az ügyes férjedhez:) Anyukám még az asztalon húzta hártyavékonyra a rétest, nagyon szerettem nézni, sajnos én nem tudom így elkészíteni.

    VálaszTörlés
  14. Ügyes férjed van, jó ötlet volt ez a kemence. Majd a későbbiekben is biztos nagy hasznát veszek. A rétesek csodaszépek lettek!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon ügyes férjed van, gratulálok hozzá! Meg a kemencéhez is! Az én férjem is tervezi tavaly óta, bár az építését nem fogja bevállalni. A rétesek jól néznek ki, én túrósat kérnék:-)! Kérjük a kemence fotót!!!

    VálaszTörlés
  16. Hát nem semmi :) ez a "kemencedolog" nagyon tetszik, gratulálok!

    VálaszTörlés
  17. Gratulálok az aranykezű férjedhez,nagyon ügyes! A rétesek pedig nagyon gusztusosak,jöhetnek így sorban almás,túrós,meggyes,mákos és a többi.
    Várom a további kemencés fogást.

    VálaszTörlés
  18. Nagyon guszta, nekem is jöhetne pár szeletke...)

    VálaszTörlés
  19. Ó de irigyellek! Tavaly Én is szerettem volna építtetni egy kemencét, de sajnos anyagi okok miatt nem jött össze. A rétesek csodálatosak. Én egy meggyeset kérnék :D

    VálaszTörlés
  20. Vajon a reformkorban használtak vad növényeket, és ha igen mely fajokat? Örülök, hogy idetaláltam! Andrea, Erdőkóstoló

    VálaszTörlés
  21. Nézz be hozzám, kérlek, van egy meglepetésem számodra. :-))

    VálaszTörlés
  22. A héten én is rétest sütöttem :)A mamának volt kemencéje, még most is a számban érzem az ízét azoknak a finomságoknak, amiket készített :D

    VálaszTörlés