Tudom, tudom télen még biztosan visszasírom ezt a meleget, vagy legalább a felét. Most viszont arra törekszem, hogy minél kevesebb olyan tevékenységet végezzek a konyhában, ami a benti hőmérsékletet akár egy fél fokkal is emeli.
Ma a citromfagyi mellett döntöttem. Akár sorbetnek is nevezhetném, mert - a reformkori gyümölcsfagylaltokra jellemzően - csak cukrot, vizet és gyümölcsöt tartalmaz. A készítését azért szerettem, mert az átkeverés miatt indokoltan kellett nyitogatnom fagyasztó ajtaját...
Hozzávalók:
· 20 dkg cukor
· 5,5 dl víz
· 2 nagy citrom leve és reszelt héja
Elkészítése:
A vízhez adtam a cukrot és a megmosott citromok héját. Addig főztem, míg a cukor teljesen elolvadt, és a szirup felforrt. Hűlni hagytam, majd hozzáadtam a citromok levét. Lezárható műanyag edényben fagyasztottam. Amikor a massza keményedni kezdett (4-5 óra múlva), botmixerrel átturmixoltam. Ezt a műveletet óránként ismételtem, összesen négy alkalommal. A kész fagylaltot citromhéjakba tálaltam, mentalevéllel díszítettem.
Forrás: Czifray, 1829.
Tapasztalataim a 2. adaggal:
Tegnap délután kezdtem el készíteni. A hosszú fagyási idő miatt semmiképpen nem aznapra terveztem. 3 x turmixoltam, aztán - késő este lévén - hagytam a fagyasztóban reggelig. Amikor kivettem, úgy nézett ki, hogy egy kőkemény jégtömbbé fagyott. Nem kell ettől megijedni, valójában a turmixolás miatt apró kristályokból álló massza, amiből 5-8 perc után fagyikanállal gombócokat tudtam húzni.
Tapasztalataim a 2. adaggal:
Tegnap délután kezdtem el készíteni. A hosszú fagyási idő miatt semmiképpen nem aznapra terveztem. 3 x turmixoltam, aztán - késő este lévén - hagytam a fagyasztóban reggelig. Amikor kivettem, úgy nézett ki, hogy egy kőkemény jégtömbbé fagyott. Nem kell ettől megijedni, valójában a turmixolás miatt apró kristályokból álló massza, amiből 5-8 perc után fagyikanállal gombócokat tudtam húzni.
Tetszik a tálalás :), na meg a recept is! Nagyon könnyen és egyszerűen elkészíthető. Kifogom próbálni...
VálaszTörlésNagyon finomnak néz ki:) A citromfagyi az elsőszámúkedvenc és a tálalás is király nagyon:)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám! Szuper a tálalás is!
VálaszTörlésIdeális kis desszert ebben a hőségben :)
VálaszTörlésHm, ez fincsi lehetett ebben a nagy melegben! Guríts nekem egy gombócot, légyszíves :))
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, lehet, hogy még ma elkészítem! :)
VálaszTörlésÉn is kérek :)
VálaszTörlésNagyon szép!! Imádom a citromfagyit:-))
VálaszTörlésA kedvenc fagyim a citromos.
VálaszTörlésImádom!!!
De jól este most ebben az iszonyatos hőségben:D
Nagyon guszta! Ez most nagyon jól esne, citromfagyit nagyon szeretem!
VálaszTörlésIsteni!! :)))
VálaszTörlésSemmi extra csak citrom és víz. Mégis nagyon extravagáns a tálalással együtt!!!
VálaszTörlésEnnek a fagyinak a látványa mindent überel!!!!!! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek. Finomra sikerült tényleg. :)))
VálaszTörlésJajj, de szép!!
VálaszTörlésKöszi. :)))
VálaszTörlésÖtletes a tálalás, ráadásul ezt a fagyit a tejérzékeny kisfiam is bátran fogyaszthatja. Vasárnap ezzel fogom hazavárni!
VálaszTörlésNagyon ötletes a tálalás! Tetszik! És a fagyi is jól jön ilyen melegben, főleg ez a savanykás üde citrom íz!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Készült is még egy adag. :)))
VálaszTörlésKöszi, hogy szóltál a kiegészítés miatt!
VálaszTörlésEgyébként már tegnap elkészítettem. Mivel csak délután kezdtem neki, nekem is csak este lett kész, úgyhogy nem ettük meg a összeset (még). :D
Szóval, ma majd ki tudom próbálni az ötletedet. Bár most benéztem a mélyhűtőbe, és nekem nem lett jégtömbszerű. :O Lehet, hogy a turmixolás miatt.
Összefoglalva: köszi a receptet, nagyon finom lett! :))
Örülök, hogy ízlett. Ne egy totál kemény jégtömböt képzelj el. Inkább egy jégkristályokból összefagyott masszát. Ami valóban a turmixolás miatt lett ilyen.:)))
VálaszTörlésA tálalásod nagyon szép és ötletes. A citrom fagyi vagy szörbet az nekünk mindegy, úgy szeretjük ahogy van:):):)
VálaszTörlés