2011. augusztus 26., péntek

Citromfagylalt

Tudom, tudom télen még biztosan visszasírom ezt a meleget, vagy legalább a felét. Most viszont arra törekszem, hogy minél kevesebb olyan tevékenységet végezzek a konyhában, ami a benti hőmérsékletet akár egy fél fokkal is emeli.
Ma a citromfagyi mellett döntöttem. Akár sorbetnek is nevezhetném, mert - a reformkori gyümölcsfagylaltokra jellemzően - csak cukrot, vizet és gyümölcsöt tartalmaz. A készítését azért szerettem, mert az átkeverés miatt indokoltan kellett nyitogatnom fagyasztó ajtaját...


Hozzávalók:
·        20 dkg cukor
·        5,5 dl víz
·        2 nagy citrom leve és reszelt héja

Elkészítése:
A vízhez adtam a cukrot és a megmosott citromok héját. Addig főztem, míg a cukor teljesen elolvadt, és a szirup felforrt. Hűlni hagytam, majd hozzáadtam a citromok levét. Lezárható műanyag edényben fagyasztottam. Amikor a massza keményedni kezdett (4-5 óra múlva), botmixerrel átturmixoltam. Ezt a műveletet óránként ismételtem, összesen négy alkalommal. A kész fagylaltot citromhéjakba tálaltam, mentalevéllel díszítettem.

Forrás: Czifray, 1829.

Tapasztalataim a 2. adaggal:  
Tegnap délután kezdtem el készíteni. A hosszú fagyási idő miatt semmiképpen nem aznapra terveztem. 3 x turmixoltam, aztán - késő este lévén - hagytam a fagyasztóban reggelig. Amikor kivettem, úgy nézett ki, hogy egy kőkemény jégtömbbé fagyott. Nem kell ettől megijedni, valójában a turmixolás miatt apró kristályokból álló massza, amiből 5-8 perc után fagyikanállal gombócokat tudtam húzni. 



22 megjegyzés:

  1. Tetszik a tálalás :), na meg a recept is! Nagyon könnyen és egyszerűen elkészíthető. Kifogom próbálni...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak néz ki:) A citromfagyi az elsőszámúkedvenc és a tálalás is király nagyon:)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen megkóstolnám! Szuper a tálalás is!

    VálaszTörlés
  4. Ideális kis desszert ebben a hőségben :)

    VálaszTörlés
  5. Hm, ez fincsi lehetett ebben a nagy melegben! Guríts nekem egy gombócot, légyszíves :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik a recept, lehet, hogy még ma elkészítem! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép!! Imádom a citromfagyit:-))

    VálaszTörlés
  8. A kedvenc fagyim a citromos.
    Imádom!!!
    De jól este most ebben az iszonyatos hőségben:D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! Ez most nagyon jól esne, citromfagyit nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  10. Semmi extra csak citrom és víz. Mégis nagyon extravagáns a tálalással együtt!!!

    VálaszTörlés
  11. Ennek a fagyinak a látványa mindent überel!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen mindenkinek. Finomra sikerült tényleg. :)))

    VálaszTörlés
  13. Ötletes a tálalás, ráadásul ezt a fagyit a tejérzékeny kisfiam is bátran fogyaszthatja. Vasárnap ezzel fogom hazavárni!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon ötletes a tálalás! Tetszik! És a fagyi is jól jön ilyen melegben, főleg ez a savanykás üde citrom íz!!

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm szépen. Készült is még egy adag. :)))

    VálaszTörlés
  16. Köszi, hogy szóltál a kiegészítés miatt!
    Egyébként már tegnap elkészítettem. Mivel csak délután kezdtem neki, nekem is csak este lett kész, úgyhogy nem ettük meg a összeset (még). :D
    Szóval, ma majd ki tudom próbálni az ötletedet. Bár most benéztem a mélyhűtőbe, és nekem nem lett jégtömbszerű. :O Lehet, hogy a turmixolás miatt.
    Összefoglalva: köszi a receptet, nagyon finom lett! :))

    VálaszTörlés
  17. Örülök, hogy ízlett. Ne egy totál kemény jégtömböt képzelj el. Inkább egy jégkristályokból összefagyott masszát. Ami valóban a turmixolás miatt lett ilyen.:)))

    VálaszTörlés
  18. A tálalásod nagyon szép és ötletes. A citrom fagyi vagy szörbet az nekünk mindegy, úgy szeretjük ahogy van:):):)

    VálaszTörlés