Nem tévedés, valóban van névegyezőség. A Macedoine kevert salátát jelent, mely készülhet zöldségekből és gyümölcsökből is. Szóbeszéd szerint neve a 19. századi oszmán Macedóniában jellemző etnikai keveredésre utal, de ezt történelmi források nem támasztják alá. Eredete nem egyértelmű, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból és Latin Amerikából származónak is vélik.
Ma ismét Macedoine-t hoztam. Nem is kell hozzá komoly recept, bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Az eredeti leírás szerint minden gyümölcsréteget alaposan porcukorral kell szórni, én ettől eltérve inkább egy juharsziruppal édesített, Tokajival megbolondított változatot készítettem.
Hozzávalók (2 kehelyhez):
· ¼ sárgadinnye
· 3 őszibarack
· 4 sárgabarack
· 6 szilva
· 4 ringlószilva
· pár szem málna
· 1 fürt szőlő
· 2 evőkanál juharszirup (cukor vagy méz is lehet)
· 1 citrom leve
· 2 teáskanál Tokaji Aszú
Elkészítése:
A megmosott gyümölcsöket megtisztítottam és cikkekre vágtam. A kelyhekbe rétegeztem. Juharszirup, citromlé és tokaji bor keverékével öntöztem meg, majd 1-2 órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Tejszínhabbal tálaltam.
Nagyon guszta!
VálaszTörlésDe hol van ilyenkor már málna?:-)))
A kertemben. Folyton termő málnafajtánk van. Egészen nyár végéig hullámokban hozza a termést. :)))
VálaszTörlésSzeretem, ahogy az ételekről, azok elnevezésével kapcsolatosan ilyen részletes leírást adsz, az idelátogatóknak. Én is tervezgetek hasonlót, csak időm lenne hozzá. Folytasd helyettem is!!!
VálaszTörlésEzt most azonnal kérem ide az asztalomra!!!!!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta a gyümölcsös poharad! Ilyen málna bokor ide kéne a teraszomra. Ó de jó lenne, most is kimennék szedni egy pár érett málnát!:)
VálaszTörlésA juharszirupos-tokaji aszús öntettel biztosan nagyon finom, látványra is gyönyörű!
VálaszTörlésCsodaszép.
VálaszTörlésMár csak a fagyasztómban van málnám.
VálaszTörlésMilyen szerencsés vagy...
Szerintem ez a gyümölcssali málna nélkül is finom sok sok tejszínnel. Yammy!
Nagyon gusztusos és ínycsiklandóan finom.
VálaszTörlésFincsi gyümik! Na, nekem van későn érő eprem, de ez a málna... hmmm, jó nektek :) Egyébként ma már szedret sem láttam a piacon, vagy mindenki szedret eszik múlt hét óta csak én nem, vagy nem tudom :(
VálaszTörlésNagyon mutatós ez a kehely!
VálaszTörlésIdeális könnyű ebéd lenne a számomra :) Pont egy ilyenre vágynék... ahh...
VálaszTörlésCsodaszép! :)
VálaszTörlésMá' meg nem ettem és úgy jöttem... Elrontottam... Gyönyörű és tokajival? Isteni lehet!
VálaszTörlésNálam folyton termő málna max. a fagyasztóból van :-)
Köszönöm szépen mindenkinek. Azt hittem, ez a folyton termő málna nem újdonság. Igen, tényleg szerencsések vagyunk vele, augusztus végéig terem.
VálaszTörlésA gyümölcssalátát egyébiránt nem befolyásolja a málna jelenléte. Anélkül is nagyon finom. :))))
:)) Nekünk is folyton termő málnánk van, még októberben is szokott rajta lenni.
VálaszTörlésTetszik a recept, a porcukor kiváltása különösen. ;))
Csipet: Ugye. Pont a Te málnás tejberizsed jutott eszembe, mikor így kérdőre vontak a málnával. :)))
VálaszTörlésHűha, nagyon finom gyümölcsös egyveleg! :))
VálaszTörlés